Ernst+waant+zich+Jambo
Column
© Ruud Ploeg

Ernst waant zich Jambo

Het publiek in de Apenheul kon 19 oktober afscheid nemen van gorilla Jambo. Het machomannetje woonde sinds dertien jaar in Apeldoorn en verwekte er maar liefst acht nakomelingen.

Om inteelt te voorkomen, wordt hij komende winter verhuisd naar de Verenigde Arabische Emiraten en is gorilla Bao Bao uit Taiwan aan de beurt de Nederlandse gorillagroep te leiden en de vrouwtjes te versieren. De bofferd.

Deelnemer Ernst kent Jambo goed, zoals hij eigenlijk alle apen en hun verzorgers in Nederlandse dierentuinen kent. Met een jaarkaart voor alle parken op zak neemt hij regelmatig vrij van werk om een dag lang de primaten te observeren.

Als een ware Frans de Waal (bioloog, gespecialiseerd in apen) kent hij hun naam, geschiedenis, gewoontes, relaties én imiteert hij hun gedrag. En vooral dat laatste veroorzaakt nog wel eens wat onrust op onze boerderij.

Al om half 9 liep hij ongevraagd ons huis binnen en plofte naast mijn zoons op de bank

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

Ernst waant zich Jambo. En niet alleen omdat hij graag een groep dames om zich heen heeft, dat wil tenslotte elke man. Maar is hij enthousiast, dan rent hij rond en slaat hij al gillend met zijn lange armen op alles wat hij tegenkomt. Daarnaast is zijn leven als op een apenrots, met ieder zijn eigen rang.

Mijn man duldt hij - eindelijk - op de hoogste plek, hijzelf zit daar net onder. Vrouwen, andere deelnemers, stagiaires en vrijwilligers bungelen onderaan. En dus geeft hij zichzelf de beste plek op de trekker, duelleert hij met de haan en grijpt hij zijn kans als Jurre een dag buiten de deur is, zoals afgelopen maandag. Al om half 9 liep hij ongevraagd ons huis binnen en plofte naast mijn zoons op de bank.

'Ernst, wat doe je hier? Ga terug naar buiten', riep ik verbaasd.

'Waarom, Jurre is er toch niet? Nu ben ik de man in huis.'

Alles met een glimlach, maar o zo uitdagend. Ik werkte hem naar buiten. Daar kreeg ook collega Josje het te verduren. Al ging ze op haar hoofd staan: hout kloven deed Ernst niet. Nee toch zeker, vandaag was hij de baas.

Het maakt me nieuwsgierig naar de leiderschapskunsten van Bao Bao. Hopelijk kan hij Ernst wat ander gedrag aanleren.

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer