%27Laser+vermindert+vogelschade+tot+90+procent%27
Nieuws
© Agrilaser

'Laser vermindert vogelschade tot 90 procent'

Een nieuwe afschriktechnologie voor vogels is met succes toegepast in Zuid-Amerikaanse gewassen. De Agrilaser-technologie vermindert de oogstverliezen met 70 tot 90 procent, zegt het Nederlandse bedrijf Bird Control Group.

In Zuid-Amerika vernietigen vogels elk jaar tussen 5 en 25 procent van de gewassen. Dit leidt tot grote verliezen, vooral in gewassen als zonnebloemen. Veel schade is er ook in kersen, tafeldruiven en bosbessen. Veel van deze fruittelers in Chili en Peru lijden grote schade.

Bodega Catena Zapata is er Argentijnse boerderij met grote druivenverliezen door lokale papegaaien. Om de druiven effectief te beschermen, is besloten een geautomatiseerd afschriksysteem met lasers van Agrilaser Autonomic te testen.

Deze technologie is geïnspireerd door de natuur en maakt gebruik van het natuurlijke instinct van een vogel. De vogels zien de naderende laserstraal als een fysiek gevaar en verspreiden zich om veiligheid te zoeken.

Dankzij de installatie van Agrilaser Autonomic heeft Bodega Catena Zapata met succes de aanwezigheid van papegaaien met bijna 100 procent verminderd en duizenden dollars bespaard op schade aan vogels.

Kersenboerderij

Ook Agricola EU gebruikte de technologie om verliezen in de kersenboerderij in Chili te voorkomen. Met de installatie van Agrilaser Autonomic behaalde het bedrijf gelijk resultaat en verminderde de gewasverliezen met 90 procent.

Positieve resultaten zijn ook waargenomen bij Syngenta. De papegaaien zorgden voor veel schade bij de productie van zonnebloemzaad. Syngenta probeerde meerdere afweermethoden, maar geen daarvan gaf langdurige resultaten. Nadat de Autonomic was geïnstalleerd, nam de aanwezigheid van vogels met 80 procent af.

Tafeldruiven

Mirko Yakasovic, een Chileense producent van tafeldruiven, redde 165.600 kilo druiven op 76 hectare door dit vogelafweersysteem te gebruiken. Voor de installatie van de Agrilaser Autonomic werd tot 50 procent van het gewas door vogels opgegeten.

Yakasovic: ‘Vergeleken met andere methoden werkt de laser gewoon, waardoor ik 24 uur per dag en zeven dagen per week gerust ben. De vogels wennen niet aan de Autonomic Laser, waardoor vogels worden afgeschrikt en de schade drastisch wordt verminderd.’

Bird Control Group bedient klanten in de luchtvaart, landbouw, industrie, olie en gas, recreatie en onroerend goed. Klanten zijn onder meer Amsterdam Schiphol Airport, Shell en Total. Bird Control Group is actief in meer dan 76 landen over de hele wereld met vestigingen in de Verenigde Staten, Chili en Nederland.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer