Cosun+investeert+in+eiwit+uit+bladgewassen
Nieuws
© Han Reindsen

Cosun investeert in eiwit uit bladgewassen

Cosun neemt technologie start-up GreenProtein over. Die heeft een proces ontwikkeld voor winning van hoogwaardige eiwitten uit bladgewassen.

Door meer te investeren in start-ups versterkt Cosun haar innovatiekracht. Daarnaast gaat de coöperatie participeren in het Icos Capital Fund III, een internationaal investeringsfonds gericht op start-ups in de biochemie, agrofood en digitalisering in deze sectoren.

De Wageningse start-up GreenProtein heeft een proces ontwikkeld om het hoogwaardige eiwit RuBisCo te winnen uit groene bladeren, waaronder bietenblad. Dit eiwit kan worden toegepast als voedingsingrediënt. GreenProtein wordt ondergebracht bij Suiker Unie, dat ook het gelijknamige Europese samenwerkingsproject GreenProtein zal gaan leiden.

'De acquisitie van GreenProtein sluit goed aan bij onze missie om alle componenten van de suikerbiet optimaal te verwaarden. Hiermee spelen we tevens in op de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten', zegt Paul Mesters van Suiker Unie.

Innovatieprojecten

Met het instappen in Icos Capital Fund (ICF III) krijgt Cosun toegang tot kennis over relevante ontwikkelingen in de sector en tot een groot internationaal netwerk van jonge innovatieve start-ups als mogelijke samenwerkingspartners in innovatieprojecten.

Frank van Noord, aantredend directeur Innovatie bij Cosun licht toe: 'In een steeds sneller veranderende wereld, is vroegtijdige toegang tot start-ups cruciaal voor een productief innovatieklimaat. Participatie in ICF III scherpt onze blik naar buiten en helpt ons de time-to-market van eigen projecten te versnellen.'

Naast Cosun zijn Nouryon (voorheen AkzoNobel Specialty Chemicals) en de Zwitserse Bühler Group eerder toegetreden als strategische investeerders in dit fonds.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer