LTO roept telers op om kleine aardappeloogst te melden

LTO roept akkerbouwers nogmaals op om bij een verwachte kleine aardappeloogst vroegtijdig al aan afnemers te melden dat ze niet aan hun contractverplichtingen kunnen voldoen.

LTO+roept+telers+op+om+kleine+aardappeloogst+te+melden
© Wim van Vossen

'Het is van belang om met name de industrie op tijd over de situatie te informeren', zegt Adrie Bossers, akkerbouwbestuurder van LTO. 'De industrie heeft ook een positie in de markt en moet voor de eigen afzet weten waar ze aan toe is. Verder kunnen telers in overleg met hun afnemers wellicht samen tot een oplossing komen.'

Bossers stelt dat het juist goed is dat telers dit individueel oppakken omdat ze de contracten ook individueel hebben afgesloten. 'Telers moeten scherp zijn op de afspraken waarvoor ze zelf verantwoordelijk zijn.'

Naast het melden van de lage opbrengsten aan de eigen afnemer adviseert Bossers de aardappeltelers om via Vavi (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie) een beroep te doen op de overmachtsclausule in de meeste leveringscontracten. 'Deze clausule biedt in onderling overleg de mogelijkheid om de leveringsplicht te versoepelen.'

Beter beeld eindplaatje

Overigens verwacht Bossers dat uiteindelijk veel aardappeltelers na het extreem droge groeiseizoen in de problemen komen vanwege hun contractafspraken. 'Nu de oogst dichterbij komt, krijgen we een beter beeld van het eindplaatje. De opbrengsten zijn gemiddeld 20 procent lager dan het meerjarig gemiddelde. Contractvolumes van 35 tot 40 ton per hectare zal voor diverse percelen dit jaar niet haalbaar blijken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer