België stevent af op historisch lage aardappelproductie

De achterstand in gemiddelde productie per hectare varieert in België van 9 ton voor Fontane tot 12 ton voor Bintje. Daarmee lijken onze zuiderburen af te stevenen op een historisch lage aardappelproductie.

Belgi%C3%AB+stevent+af+op+historisch+lage+aardappelproductie
© Haijo Dodde

Dit blijkt na de proefrooiingen van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) in België. Voor Fontane zijn van 27 percelen proefmonsters genomen in zowel Vlaanderen als Wallonië en voor Bintje zijn ook verspreid over het land de monsters van 16 praktijkpercelen beoordeeld.

Bij Fontane bepaalt PCA de bruto-opbrengst van de proefrooiingen gemiddeld op 38 ton per hectare na 128 groeidagen. Het tienjarig gemiddelde na evenveel groeidagen ligt op 47 ton per hectare. In de laatste tien jaar waren de tussentijdse opbrengsten op dit moment in het seizoen nooit eerder zo laag.

Nog steeds constateert PCA een grote variatie tussen de percelen Fontane (van 14 tot 69 ton per hectare). De sortering komt inmiddels op 72 procent 50 millimeter opwaarts. In de voorgaande tien jaar was dat na evenveel groeidagen gemiddeld 85 procent.

Dagelijkse aangroei

De dagelijkse aangroei van Fontane lag begin september op 450 kilo per hectare. Dit is volgens PCA redelijk voor deze tijd van het jaar. De afrijping van de bemonsterde percelen met Fontane is gemiddeld 60 procent. Het betekent dat gemiddeld 20 procent van het loof is afgestorven.

Het onderwatergewicht van Fontane blijft gemiddeld ongeveer op 396 gram. Slechts op enkele percelen zijn drijvers te vinden. De mate van doorwas lijkt in het fritesras mee te vallen. Slechts op drie percelen vond PCA een aanzienlijke hoeveelheid secundaire knolvorming.

Bintje blijft in productie na 130 groeidagen met gemiddeld 35 ton bruto zo’n 12 ton achter bij de gemiddelde proefrooiingen van de afgelopen tien jaar. Het aandeel grove aardappelen (>50 mm) blijft in Bintje beperkt tot minder dan 60 procent. Het tienjarig gemiddelde is 65 procent.

Verschijnselen van doorwas

De afrijping van Bintje is gemiddeld 72 procent. Dat is verder dan in andere jaren na evenveel groeidagen. Het onderwatergewicht van Bintje daalt naar 368 gram. Vooral in Vlaanderen worden op de praktijkpercelen veelvuldig verschijnselen van doorwas gevonden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer