Het+klimaatmes+moet+aan+twee+kanten+snijden
Commentaar
© Ruud Ploeg

Het klimaatmes moet aan twee kanten snijden

Hoe kunnen boeren en tuinders profiteren van de bestrijding van klimaatverandering? Een economische opbrengst genereren uit een ecologische bijdrage. Die vraag wordt misschien wel even belangrijk als de melk-, vlees-, bieten- of aardappelprijs.

Op de ledendag voor leden van LTO Noord in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe was dinsdag 'klimaat als kans' het thema. Een optimistische insteek van een onderwerp dat in algemene zin toch vooral als bedreiging wordt beschouwd.

Klimaatverandering en de menselijke poging om dat proces te keren, gaan de komende decennia veel van boeren en tuinders vragen. De grote vraag is echter of het de sector ook wat gaat opleveren. De geluiden daarover worden optimistischer.

Het klimaat verandert. Extremen nemen toe. Daarvan is de land- en tuinbouw het slachtoffer, maar de sector draagt ook bij aan oplossingen. Denk aan productie van duurzame energie, opslag van kooldioxide en organische stof in de bodem, biovergisting en peilgestuurde drainage in veenweide.

Krap verdienmodel ombuigen omdat vraag wijzigt

Het is een economische wetmatigheid dat wie toegevoegde waarde levert, bijdraagt aan oplossingen voor problemen, in een goede positie verkeert om daar de vruchten van te plukken. De kans om een krap verdienmodel om te buigen, omdat de vraag wijzigt.

Een voorbeeld is het belasten van CO2-uitstoot van grote energieverbruikers in petrochemie, staalindustrie, raffinage en kunstmestindustrie. De lobby is gaande om dat geld in fondsen te stoppen, waaruit investeringen in opslag van kooldioxide worden bekostigd.

Boeren die hierin energie stoppen, kunnen uit het fonds worden beloond. Dat is reëler dan ooit, want wanneer de nood hoog is, is systeemverandering het meest kansrijk.

Wie nog denkt dat het met klimaatverandering zo'n vaart niet loopt, wordt ontnuchterd door ruimtereiziger André Kuipers. Hij toonde aan negenhonderd LTO Noord-leden foto's vanuit ruimtestation ISS en satellieten van klimaatverandering en de rol van de mens daarin. Wie die beelden in zich opneemt, kijkt niet langer weg, maar gaat aan de slag.

Weer

 • Zaterdag
  24° / 8°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
 • Maandag
  24° / 10°
  10 %
Meer weer