Laatste loodjes rond fosfaat wegen loodzwaar

Het introductiejaar van het fosfaatrechtenstelsel voor de melkveehouderij zit er bijna op. Met het moment van de afrekening in zicht, hebben ruim drieduizend bedrijven nog geen zekerheid. Voor minstens honderd bedrijven dreigt het doek te vallen.

Laatste+loodjes+rond+fosfaat+wegen+loodzwaar
© Ruud Ploeg

Na het fosfaatreductieplan in 2017 is een nieuw afrekenmoment dichtbij. Per 31 december moeten bedrijven zorgen dat het aantal rechten de werkelijke fosfaatproductie dekt.

Het ministerie van LNV en de Rabobank drukten boeren deze week nogmaals op het hart dat de bedrijfssituatie moet worden aangepast aan het aantal verkregen rechten.

Ook de drieduizend bedrijven die nog protesteren tegen de fosfaatbeschikking. Bij geen duidelijkheid voor eind 2018, geldt de eerste beschikking als norm. Bikkelhard, maar LNV is onvermurwbaar.

LNV en Rabobank waarschuwen boeren: pas je aan

Het overgrote merendeel heeft - met pijn en moeite en grote tegenzin - aan zijn opgave voldaan. Ruim driehonderd bedrijven stevenen af op een forse overschrijding. Zij zitten lang niet allemaal in de financiële gevarenzone, maar er dreigen wel forse boetes.

Duidelijk is ook dat een groep van ruim honderd bedrijven eigenlijk geen kant op kan. Al doen deze boeren al hun koeien weg, dan nog zijn ze in overtreding. Anderen hebben van de bank al de boodschap gekregen dat meer lenen geen optie is.

In de achterliggende periode is al een aantal melkveehouders gestopt, omdat hun bedrijfssituatie uitzichtloos is geworden. Bijzonder triest en in veel van die gevallen een persoonlijk drama voor het ondernemersgezin.

Is er dan ook nog iets positiefs te melden? Ja, ook dat. De melkveehouderij ligt op koers om onder het plafond te blijven. Men durft er op het ministerie echter nog geen hand voor in het vuur te steken dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Met samengeknepen billen wordt het einde van het introductiejaar van het fosfaatstelsel gevolgd. Het werk is nog niet af. De laatste loodjes wegen loodzwaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer