Geen doodsteek maar triomf in vleesveehouderij

Vleesveehouders kunnen definitief vrijstelling krijgen van het fosfaatrechtenstelsel. Het is een zwaarbevochten overwinning en tegelijkertijd een gekunstelde oplossing, die een vleesveesector oplevert die in twee snelheden opereert.

Geen+doodsteek+maar+triomf+in+vleesveehouderij
© Ruud Ploeg

Voor vleesveehouders is het deze weken kiezen of delen, nu Brussel groen licht geeft aan een vrijstellingsregeling. In een sector met 17.000 vleesveehouders, van wie twee derde hobbyist en een derde professioneel, en 230.000 dieren leidt dat tot veel hoofdbrekens.

• Lees ook: Vrijstellingsregeling fosfaatrechten vleesvee is rond

Boeren die genoegen nemen met de huidige omvang van de veestapel accepteren met plezier fosfaatrechten, maar zetten hun bedrijf tegelijkertijd min of meer op slot.

Koppeling van melkvee en vleesvee blijkt een paardenmiddel

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Vleesveehouders die sowieso door willen en groeiambities hebben of meer rechten nodig hebben, zullen afzien van rechten. Zij behouden bewegingsruimte, maar laten een stopperspensioen schieten.

Er is ook een groep zoogkoeienhouders die nu veel eerder dan gepland een moeilijk strategisch en financieel besluit moet nemen, met consequenties voor de toekomst. Ook zij moeten een keuze voor vrijstelling voor 6 november melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

De vleesveehouderij windt zich er terecht over op dat de sector onbedoeld betrokken raakte bij het fosfaatstelsel dat de melkveehouderij moest inperken om de derogatie te redden. Uitwisseling van jongvee mocht geen maas in de wet worden.

De koppeling van melkveehouders, jongveeopfokkers en vleesveehouders in het fosfaatstelsel is een paardenmiddel gebleken met grote impact voor betrokken boeren. De blokkade van deze sluiproute leidde ertoe dat de vleesveehouderij klem kwam te zitten.

Vleesveehouders voelden zich ondergesneeuwd en ondergeschoven en vreesden voor een doodsteek voor hun sector. Fosfaatrechten zijn veel te duur voor deze tak van sport. Na lang knokken is het gelukt om dat doemscenario af te wenden.

De vleesveehouderij kan vooruit. Waar een doodsteek dreigde, is er nu een vrije keuze voor geld of continuïteit en komen bijna al deze boeren als winnaar uit de fosfaatsoap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer