Fosfaatbank blijft voorlopig dicht

CDA en VVD raden LNV-minister Carola Schouten dringend aan de fosfaatbank, bedoeld voor steun aan jonge boeren, voorlopig niet open te stellen. Eerder werd de aanvankelijk voorgenomen openstelling in november al uitgesteld.

De coalitiepartijen vrezen een nieuwe generieke korting als blijkt dat Nederland dit jaar het fosfaatrechtenplafond overschrijdt. De regeringspartijen willen koste wat het kost een verdere generieke korting voorkomen.

De Kamerleden wezen landbouwminister Carola Schouten er daarom in het Tweede Kamerdebat over het fosfaatdossier op dat voortijdige openstelling de kans op een korting vergroot. De minister liet in haar beantwoording blijken dat ze net als de regeringspartijen inziet dat voor een nieuwe generieke korting geen enkel draagvlak is in de sector.

Onbespreekbaar voor LTO

In een reactie op het debat in de Tweede Kamer laat voorzitter Wil Meulenbroeks van de LTO-vakgroep Melkveehouderij weten dat een extra generieke korting onbespreekbaar is. ‘We hebben er echt over nagedacht want natuurlijk zijn er enorme dilemma’s als het gaat over bedrijven die enorm geraakt worden. Maar een extra generieke korting is ook een enorme ingreep.’

Lees ook: Schouten overweegt mededogen fosfaatovertreder

Schouten werd door verschillende partijen aan de tand gevoeld over hoe het heeft kunnen gebeuren dat nu toch overschrijding van het fosfaatrechtenplafond dreigt. ‘Dat is een politieke afweging geweest van deze Kamer’, reageerde de minister.

‘De sector heeft destijds besloten een korting van 8,3 procent op de fosfaatrechten toe te passen. Alle mogelijke ruimte die er was, werd benut om een groter generiek reductiepercentage te voorkomen. Dat heeft tot gevolg dat het fosfaatrechtenplafond overschreden kan worden’, stelde Schouten

Rechten erbij en eraf

Het gaat uiteindelijk om een optelsom van extra uitgegeven fosfaatrechten voor knelgevallen en vleesveehouders enerzijds en anderzijds rechten die worden teruggehaald uit de vleesveehouderij, deelname aan de vrijstellingsregeling zoogkoeienhouders en afroming van rechten bij transacties.

Sluiproutes

Tijdens het debat kwamen nieuwe sluiproutes ter sprake, zoals boerderijzuivelbereiding en verhoging van het melkproductieniveau boven de 11.000 kilo per koe per jaar, waarvoor tot nu toe geen aparte fosfaatcategorie wordt gehanteerd. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot drong aan op een snelle invoering van die aparte categorie.

Begin volgende week gaat de minister samen met RVO.nl en het CBS in gesprek met de knelgevallengroep ‘Innovatief uit de Knel’ om de berekeningswijze van de daadwerkelijke fosfaat- en stikstofproductie in 2018 te bespreken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer