Kamer buigt zich over mestbeleid, fosfaat en I&R-affaire

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag een algemeen overleg met landbouwminister Carola Schouten over het mestbeleid en de I&R-affaire. Ook geeft de minister een update over de stand van zaken rond de fosfaatrechten.

Kamer+buigt+zich+over+mestbeleid%2C+fosfaat+en+I%26amp%3BR%2Daffaire
© Dirk Hol

Tijdens het overleg met de vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Visserij zal er onder meer worden gesproken over de voortgang van het sectorplan voor de aanpak van de mestfraude en de voorstellen van Schouten om het ingewikkelde mestbeleid te vereenvoudigen.

LTO-bestuurder Claude van Dongen met portefeuille Bodem en Waterkwaliteit hoopt op een cultuuromslag in de sector. 'Wij moeten als sector veel actiever worden om fraude en verkeerd gedrag vanuit de eigen gelederen aan te pakken en structureel op te lossen. Deze week zijn we gestart met een ledencampagne. Deze zal doorlopen tot en met het nieuwe uitrijseizoen voor mest.'

Fosfaatbank

Andere onderwerpen die op de agenda staan, zijn de werkwijze van de fosfaatbank en de afroming bij het verleasen van fosfaatrechten. In aanloop naar het debat zullen melkveehouders wederom om aanpassing van het beleid vragen ten gunste van knelgevallen. Een boerenprotest op het plein voor de Tweede Kamer is aangekondigd.

Factsheetderogatie.
Factsheetderogatie. © LTO Nederland

Aanvankelijk was er voor fosfaatrechten een beperkte knelgevallenvoorziening bij ziekte, overlijden, stalbrand, dierziekte of vernieling. Dat is, op verzoek van de Tweede Kamer en het advies van de onafhankelijke commissie Kalden, uitgebreid naar starters en boeren die een lagere veebezetting of minder grond hadden vanwege infrastructurele werken of natuuraanleg.

Strakke afbakening

De extra generieke korting op de rechten moest beperkt blijven tot 1 procent, adviseerde de commissie Kalden eerder. Die deed onderzoek naar de knelgevallenregeling. Dit werd ondersteund door de sector en de Tweede Kamer. Het gevolg is een strakke afbakening. Voor extra generieke korting, om extra ruimte vrij te maken, is in de sector absoluut geen draagvlak, benadrukt het ministerie in een Kamerbrief die donderdag ook wordt behandeld.

Schouten gaat donderdag ook in op de inzet van Nederland voor de derogatie voor de periode 2020-2021. Behoud van derogatie is van groot belang voor de Nederlandse landbouw, stelt LTO-vakgroepvoorzitter Melkveehouderij Wil Meulenbroeks.

'Samenwerking is altijd de kracht geweest van de melkveehouderij, zowel onderling als in de keten. Neem het fosfaatreductieplan maar als voorbeeld. We wisten als sector dat, wanneer we door het fosfaatplafond waren gegaan, dit grote gevolgen had voor de derogatie. Zonder derogatie hadden we nu grotere zorgen gehad. Derogatie is goed voor 300 miljoen euro per jaar voor de veehouderij. Dat hebben we met elkaar verdiend. Reken dat eens om per veehouder: dat is 10.000 – 20.000 euro per boer per jaar.'

Live volgen

Voor het Kameroverleg, dat donderdagmiddag om 15.30 uur start, is vier uur uitgetrokken. Het debat is live te volgen op de website van de Tweede Kamer. Via de app Debat Direct (gratis te verkrijgen in de Apple app store en de Google Play store) zijn de debatten in de Tweede Kamer op een smartphone of tablet te volgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer