Fosfaatrechten+vrijstellingsregeling+vleesveehouderij+beperkt+benut
Nieuws
© William Hoogteyling

Fosfaatrechten vrijstellingsregeling vleesveehouderij beperkt benut

Vleesveehouders met jongvee dat zoogkoe wordt, hebben tot nu toe slechts beperkt gebruikgemaakt van de vrijstellingsregeling fosfaatrechten. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten in een Kamerbrief.

Uit de vrijdag verzonden brief blijkt dat voor de vrijstellingsregeling zoogkoeienhouderij in totaal 1955 aanmeldingen van veehouders zijn binnengekomen, met in totaal 140.000 kilo fosfaatrechten. Er zijn tot nu toe 1.454 meldingen beoordeeld, waarvan 481 ondernemingen beschikten over fosfaatrechten.

• Lees ook: Zoogkoeienhouder wil tijd voor keuze vrijstelling

Dat leidde er toe dat er in totaal circa 55.000 kilo fosfaatrechten is ingeleverd. 501 aanvragen moeten nog worden beoordeeld. Als deze ondernemingen voldoen aan de voorwaarden, loopt de hoeveelheid ingeleverde fosfaatrechten voor vleesveehouders op richting 140.000 kilo.

460.000 kilo

Minister Schouten doet opnieuw een oproep aan vleesveehouders gebruik te maken van de vrijstellingsregeling. Dat kan nog tot en met 31 december. Ze gaat ervan uit dat er uiteindelijk, na verwerking van alle aanmeldingen voor de vrijstellingsregeling, nog ongeveer 460.000 kilo fosfaatrechten in de markt blijft. Het gaat dan om jongvee dat op een vleesveehouderij wordt gehouden, met de bedoeling een kalf te krijgen.

De nu beschikbare cijfers bevestigen het beeld dat het uiteindelijk aantal toegekende rechten het sectorplafond voor de melkveehouderij overschrijdt. Daarom zal minister Schouten de fosfaatbank voorlopig niet openstellen. Deze fosfaatbank is bedoeld als steun in de rug voor jonge ondernemers.

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  20 %
 • Donderdag
  10° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  9° / 4°
  10 %
Meer weer