Omvallen dreigt voor honderd Rabobank-melkveebedrijven

Het voortbestaan van zo'n honderd door de Rabobank gefinancierde melkveebedrijven is vanwege het fosfaatrechtenstelsel in gevaar. Een iets grotere groep heeft grote zorgen over de consequenties.

Ongeveer driehonderd veehouders koersen af op forse overschrijding van de grenzen die de fosfaatrechten stellen. Vooral het uitblijven van de behandeling van bezwaren, zorgt voor grote vraagtekens.

Een veel grotere groep van in totaal drieduizend melkveebedrijven die met de Rabobank zaken doet, heeft van het rijk nog geen reactie gehad op het ingediende bezwaar tegen de fosfaatrechtenbeschikking. 'Maar het overgrote deel van deze drieduizend bedrijven krijgt vanwege het uitblijven van een reactie op het bezwaar geen financiële problemen', zegt sectormanager Marijn Dekkers van de Rabobank.

Zorgplicht

Voor de groep van ongeveer honderd bedrijven die in hun voortbestaan worden bedreigd, kan de Rabobank niets meer betekenen wat de financiering betreft. In deze groep bevindt zich ook bedrijven die zijn gestart, nadat de melkquotering was afgeschaft. Sommige van deze bedrijven zijn reeds gestopt. Nog meer financieren zou deze bedrijven niet verder helpen, zegt de Rabobank. Dan zou de bank niet meer aan hun zorgplicht voldoen.

Meer financieren vergroot de problemen van deze bedrijven alleen maar. Dekkers noemt alternatieve oplossingen als samenwerking met een ander bedrijf, verkoop van bezittingen en andere businessmodellen. 'We blijven in gesprek over de vraag wat te doen als er op 31 december nog geen duidelijkheid is over de beslissing op het ingediende bezwaar. Krimpen is voor veel bedrijven al bijna geen oplossing meer. Ze zouden meer koeien moeten wegdoen dan ze nu hebben.'

Kennis van toen

Op de vraag of de Rabobank de invoering van het fosfaatrechtenstelsel en de prijsontwikkeling heeft onderschat bij de financiering, zegt Dekkers. 'Niemand kon de prijszetting van de fosfaatrechten inschatten. Ook de knelgevallenregeling en de datum van invoering van het fosfaatrechtenstelsel, kon de Rabobank niet voorzien. Achteraf weet iedereen het beter.'

De keuzes zijn samen met de ondernemer gemaakt met de kennis van toen, stelt hij. 'Als een ondernemer strafrechtelijk vervolgd wordt vanwege het overschrijden van het fosfaatrechtenstelsel, kan dit ook gevolgen hebben voor nieuwe financieringen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
 • Zaterdag
  10° / 6°
  55 %
Meer weer