'Het enorm fluctuerende stalklimaat opende mijn ogen'

Een jaar geleden werden de eerste sensoren van de Slimme Stal bij Jaap Kreuger in Woerden geïnstalleerd. Hij wilde meer inzicht en grip krijgen op het stalklimaat. Werken aan een betere gezondheid en beter welzijn van mens en dier.

%27Het+enorm+fluctuerende+stalklimaat+opende+mijn+ogen%27
© De Snuitgeverij

Vanwaar de fascinatie voor klimaat?

'Voorheen wist ik niet wat er in de stal gebeurde. De computer regelt het stalklimaat via ingestelde curves voor de verschillende diercategorieën en stalsystemen. Maar dat was het wel zo'n beetje. Incidenteel werd met een Drägerbuisje CO2 of ammoniak gemeten.'

Extreem grote schommelingen in het stalklimaat kunnen niet goed zijn voor de varkens, jezelf en de omgeving.

Hoe sta je er nu in?

'Ik heb in het kader van de Slimme Stal veel gezien en geleerd over veranderend klimaat in afdelingen. Wat mij vooral opviel, zijn de enorme fluctuaties van bijvoorbeeld het CO2-gehalte over de dag heen. Op een dashboard zie je wanneer dieren actief zijn en ze worden gecontroleerd. Als er werkzaamheden in een afdeling plaatsvinden, zoals het vaccineren of laden van dieren of het schoonmaken van afdelingen, springen die meteen in het oog.'

Dat is leuk, maar wat kun je ermee?

'De sensor om CO2 te meten hing in een afdeling met gespeende biggen. In die periode veranderde het weer. Het werd een stuk frisser en er stond veel wind. Uit de metingen bleek dat het ventilatiesysteem onder die extreme weersomstandigheden niet in staat was om continu een stabiel en comfortabel klimaat in de opfokafdeling te houden.
'Nu ben ik alert op weersveranderingen. Via managementmaatregelen speel ik in op de beperkingen van het ventilatiesysteem.'

Meten betekent winst?

'In zo'n extreme situatie zeker. Door de metingen zag ik extreem grote schommelingen in het CO2-gehalte van de stallucht. Ook fluctueerde de afdelingstemperatuur te veel. Zoiets kan niet goed zijn voor de diergezondheid.'

Heb je ook ervaring met continue ammoniakmeting?

'Nee. Er zijn wel wat indicatieve metingen uitgevoerd, maar de gebruikte sensoren waren niet secuur genoeg en ook niet voldoende stalproof. Techniek moet tegen een stootje en stallucht kunnen. Dat is een voorwaarde. Binnenkort starten we met ammoniakmetingen.'

Wat leverden die indicatieve metingen op?

'Op de namiddag en begin van de avond was de concentratie in de stallucht het hoogst. Daar kan ik nog niets mee. Maar ik kan me indenken dat bij hokbevuiling het ammoniakgehalte fors oploopt. Als je dat ziet, realiseer je je dat dit niet goed kan zijn voor je dieren, jezelf en de omgeving. Je wilt dat oplossen en het voortaan voor zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer