Vijf kenmerken om stalklimaat te bepalen

Bij inspecties naar het stalklimaat in varkensstallen maken inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voortaan gebruik van vijf kenmerken.

Vijf+kenmerken+om+stalklimaat+te+bepalen
© Huisman Media

Om varkenshouders en inspecteurs handvatten bij het stalklimaat te bieden, heeft Wageningen Livestock Research vijf kenmerken benoemd. Die geven een indicatie of het stalklimaat schadelijk is of niet.

Het gaat daarbij om concentraties koolstofdioxide (CO2) en ammoniak (NH3) in de lucht. Daarnaast wordt gekeken naar de mate van roodheid en bevuiling in de ogen, oorbijten, staartbijten en bevuiling van de dieren.

Besluit houders

In het Besluit houders van dieren staat dat het stalklimaat niet schadelijk mag zijn voor het dier. Varkenshouders mogen zelf bepalen hoe zij voor een goed stalklimaat zorgen. NVWA-inspecteurs hanteren de vijf kenmerken om het stalklimaat te controleren.

Als bij inspectie blijkt dat het stalklimaat niet in orde is, moet de varkenshouder maatregelen nemen om het stalklimaat te verbeteren en kan de NVWA bestuursrechtelijk of strafrechtelijk optreden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer