Project geeft inzicht in controle op stalklimaat

Door continu te meten krijgen varkenshouders meer inzicht in het klimaat in hun stallen en kunnen zij tijdig bijsturen waar dat nodig is.

Project+geeft+inzicht+in+controle+op+stalklimaat
© Jos van den Brink

Een optimaal klimaat in de stal is een belangrijke randvoorwaarde voor diergezondheid en dierenwelzijn. Met het project 'Meten is weten' is het klimaat van stallen op 22 varkensbedrijven in kaart gebracht. Deze week zijn tijdens een ledenvergadering van leveranciersvereniging StarFarmers de resultaten van het project gepresenteerd.

Het project is mogelijk gemaakt door de regeling 'Ondersteuning ketenconcepten' en door Vion en StarFarmers. Adviesorganisatie Connecting Agri & Food faciliteert het project. De deelnemende varkenshouders hadden de beschikking over de technologie van de module SlimmeStal voor het monitoren van het klimaat in de stallen.

Meer grip op productie

Deelnemers krijgen zo inzicht in temperatuur, relatieve luchtvochtigheid, luchtdruk en het CO2-gehalte. De actuele gegevens zijn overzichtelijk weergegeven op het dashboard van de ondernemer. Hierdoor krijgt de varkenshouder meer grip op de productieomstandigheden en kan hij tijdig bijsturen als dat nodig is.

Met het project is inzicht verkregen over de stabiliteit van het afdelingsklimaat. Tussen de groep deelnemers zijn er verschillen in de hoogte en stabiliteit van de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte. Concrete aanbevelingen aan de deelnemers gaan over aanpassingen in het klimaatmanagement.

Handvatten voor verbetering

Bij de deelnemers gaat het onderzoek verder en blijven de sensoren in de stallen hangen. Er wordt onder meer onderzocht wat het verband is tussen de kwaliteit van het eindproduct en het samenspel van klimaatmanagement en medicijngebruik. Op basis van analyse worden de deelnemers handvatten voor verbetering van het stalklimaat aangeboden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer