IPC steunt duurzaam varkens houden

Optimalisering van het stalklimaat op varkensbedrijven leidt tot gezondere dieren en geurreductie. Dat blijkt uit onderzoek op het demonstratiebedrijf van Hoeve Innovatie en stichting Keten Duurzaam Varkensvlees (KDV) in Valkenswaard. Die deden een beroep op Innovatie Prestatie Contracten (IPC).

IPC+steunt+duurzaam+varkens+houden
© Twan Wiermans

Op het demonstratiebedrijf van Hoeve Innovatie werken Kewi Services, Encon Clean Energy en SRA Projects met steun van IPC Agrofood gezamenlijk aan het verduurzamen van werkprocessen in het kader van het project 'Toekomstbestendige varkenshouderij'.

Volgens Erwin van der Wielen van Kewi Services in Heesch moeten varkenshouders anders gaan kijken naar de omgeving waarin hun dieren leven en proberen geur, fijnstof en ammoniak bij de bron aan te pakken. 'Ook dat hoort bij het welzijn van de dieren en dierverzorgers.'

Stalklimaat

Varkens leven vaak op hun eigen mest, stelt Van der Wielen. 'Dat kan en moet beter. Op het demonstratiebedrijf proberen we continu het stalklimaat verder te optimaliseren. Daarbij letten we onder meer op de voederconversie, schoon drinkwater, frisse lucht en het lig- en mestgedrag van de dieren.'

Door de dagverse mest frequent weg te halen uit de stal, wordt een substantiële reductie van geur gerealiseerd

Bastiaan van den Engel, Encon Clean Energy

Bastiaan van den Engel van Encon Clean Energy in Rotterdam vult aan: 'We hebben sensoren in de stal hangen, waardoor we continu alle factoren kunnen monitoren die het stalklimaat beïnvloeden. Een van de zaken die we bijvoorbeeld toepassen, is dagontmesting. Door de dagverse mest frequent weg te halen uit de stal, wordt een substantiële reductie van geur gerealiseerd. Dat blijkt ook uit geurmetingen.'

Lange termijn

De agrarische ondernemers zijn ervan overtuigd dat deze werkwijze op de lange termijn meer toekomstperspectief biedt dan het gebruik van luchtwassers. Van der Wielen: 'Een luchtwasser doet niets voor de dieren of de dierhouders zelf. Dat is een end-of-pipeoplossing.'

De eigenaar van Kewi Services vindt het veel beter om te proberen de problemen bij de bron aan te pakken. 'Tegelijkertijd realiseren we ons dat dit voor veel varkenshouders geen eenvoudige opgave is, want de meeste bedrijven zijn qua huisvesting en vormgeving niet ingericht om dagontmesting toe te passen.'

Bovendien is verse mest niet vloeibaar, maar pasta-achtig. 'Dat maakt het extra lastig om mest af te voeren. Gelukkig kunnen wij op het demonstratiebedrijf rekenen op de steun van eigenaar Hans Verhoeven van Hoeve Innovatie, die graag met ons meedenkt.'

Samenwerkingsverband

Stichting KDV is een samenwerkingsverband van Nederlandse varkenshouders, een slachterij, grossiers, slagers, vleeswarenproducenten, retailbedrijven en cateraars. Bij de stichting zijn zo'n 350 bedrijven aangesloten.

KDV helpt varkenshouders om aan de strenge eisen voor dierenwelzijn en milieu te voldoen. Dit doet de stichting door actief ontwikkelingen op de boerderij te stimuleren en te faciliteren. Gezamenlijk worden innovaties doorgevoerd, die varkenshouders individueel niet kunnen oppakken.

Vergoeding

Het project 'Toekomstbestendige varkenshouderij' van KDV wordt mede mogelijk gemaakt door steun vanuit de landelijke regeling 'Innovatie Prestatie Contracten (IPC) Agrofood'. Daarmee kunnen ondernemers in aanmerking komen voor een vergoeding van 35 procent van hun onderzoekskosten. Op dit moment maken achttien agrofoodondernemers gebruik van deze regeling.

ZLTO en het bedrijf OndernemersLift+ organiseerden de samenwerking tussen KDV, Kewi Services, Encon Clean Energy en SRA Projects en vroegen voor deze bedrijven subsidie aan. Dit project is opgezet om de ontwikkeling van direct toepasbare innovaties in de agrofoodsector te stimuleren.

Steun in rug

Van den Engel is positief over de regeling. 'De voorbereiding en het papierwerk werden verzorgd, zodat wij ons konden blijven concentreren op onze dagelijkse werkzaamheden. De regeling was voor ons een stimulans en een steun in de rug', zegt hij.

'De onderzoeken die worden uitgevoerd, bieden niet altijd direct meerwaarde aan het eindproduct. Maar de kennis en innovaties die worden opgedaan, komen beschikbaar aan alle bij een project aangesloten bedrijven', vult bedrijfsadviseur Jonica de Bruijn van ZLTO aan. Zij is nauw bij de aanvragen betrokken en is bereikbaar voor vragen over de landelijke regeling IPC Agrofood.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer