Graadmeter+voor+gebruik+%27groene%27+middelen
Nieuws
© Han Reindsen

Graadmeter voor gebruik 'groene' middelen

De brancheorganisatie van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie Nefyto heeft de Graadmeter Groene Gewasbeschermingsmiddelen ontwikkeld. Dit moet inzicht geven in de ontwikkelingen van ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen.

Om inzicht te krijgen in het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen worden in Nederland de kilogrammen actieve stof bij elkaar opgeteld. Voor veel groene middelen is dat niet mogelijk omdat ze doorgaans niet in kilogrammen worden uitgedrukt.

Brancheorganisatie Nefyto vindt het van belang dat de discussie over gewasbescherming helder en op feiten gebaseerd wordt gevoerd. Via de Graadmeter Groene Gewasbescherming wil Nefyto de implementatie van groene gewasbescherming inzichtelijk maken.

Maatschappelijke belangstelling

Groene gewasbeschermingsmiddelen staan de laatste jaren in de maatschappelijke belangstelling om ziekten, plagen en onkruiden in de land- en tuinbouw te beheersen. De bij Nefyto aangesloten bedrijven zijn dan ook actief om op dit vlak nieuwe groene producten te ontwikkelen en tot de markt toegelaten te krijgen.

In hoeverre passen boeren en tuinders groene gewasbeschermingsmiddelen nu ook vaker toe? Tot dusverre is het moeilijk om de voortgang te meten die met de implementatie van groene gewasbeschermingsmiddelen wordt geboekt, vindt Nefyto.

Dit komt bijvoorbeeld omdat verschillende definities worden gehanteerd. Zo mogen in de biologische land- en tuinbouw gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt die niet als laag-risico-stof gekwalificeerd zijn. Ook zijn niet alle laag-risico-middelen van natuurlijke oorsprong. Verder is de afzet van microbiële gewasbeschermingsmiddelen moeilijk meetbaar, omdat verschillende eenheden worden gebruikt.

Inzicht ontbreekt

In de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en in de evaluatie van het gewasbeschermingsbeleid door het Planbureau voor de Leefomgeving ontbreekt het inzicht in de ontwikkeling van het gebruik van groene gewasbeschermingsmiddelen dan ook. De Graadmeter Groene Gewasbescherming moet daar verbetering in brengen.

De komende periode zal Nefyto de Graadmeter Groene Gewasbeschermingsmiddelen verder ontwikkelen en staat daarbij open voor de input van en samenwerking met andere betrokken partijen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer