Step%2DWater+helpt+bij+selectie+beste+spuittechnologie
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Step-Water helpt bij selectie beste spuittechnologie

Step-Water is een webtool die helpt bij de selectie van de beste spuittechnologie bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Met het online platform wordt het water beter beschermd.

Gewasbescherming is een belangrijk onderdeel van de gewasproductie en moet plaatsvinden met de juiste producten, onder strikte toepassingsregels en met respect voor het milieu.

Een goede wijze van gewasbescherming is een gedeelde verantwoordelijkheid, geven de Europese organisaties CEMA en ECPA aan. Die ligt bij de producenten van gewasbeschermingsmiddelen, fabrikanten van spuitapparatuur, autoriteiten, boeren en loonwerkers. Samen moeten ze zorgen voor het juiste gebruik en minimale verliezen van gewasbeschermingsmiddelen naar het water.

Informatieplatform

Veel acteurs hebben echter moeite met het identificeren van de kenmerken waarmee een spuitapparatuur moet worden uitgerust om voor een betere waterbescherming te zorgen. Om aan deze behoefte tegemoet te komen, hebben CEMA en ECPA het nieuwe informatieplatform Step-Water ontwikkeld.

Deze webtool kan mensen begeleiden bij het kiezen van een nieuwe of oudere veldspuit om de risico's van emissie naar oppervlaktewater te minimaliseren. De webtool maakt onderscheid in verschillende categorieën veldspuiten. Het begint met de 'must have' technologie, zoals vereist door de wet en bouwt op tot (sterk) aanbevolen functies die essentieel worden geacht voor goede waterbescherming.

Dit initiatief sluit aan bij de doelstelling van het Europese Topps-project. Dat begon in 2005 om de verliezen van gewasbeschermingsmiddelen naar water te verminderen.

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer