Discussie+over+verlenging+toelating+chloorprofam
Nieuws
© Haijo Dodde

Discussie over verlenging toelating chloorprofam

De Europese Commissie stelt voor om de goedkeuring voor de werkzame stof chloorprofam in te trekken. Nederland vindt dat voorstel te ver gaan en zal daarom tegen dat voorstel stemmen.

Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in brief aan de Tweede Kamer. In het permanent comité Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) van de Europese Unie wordt op 12 en 13 december gesproken over de toelating van een reeks werkzame stoffen in gewasbeschermingsmiddelen.

Nederland is via het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) de rapporterende lidstaat voor de werkzame stof schloorprofam. Het Ctgb, dat het wetenschappelijk advies heeft opgesteld, ziet mogelijkheden voor veilig gebruik als herbicide in de teelt van sla, uien en bloembollen.

Vraagtekens

De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA heeft nog vraagtekens bij dit gebruik. 'Voor de toepassing van chloorprofam als kiemremmer bij aardappel, zijn Ctgb en EFSA beide van mening dat er te veel zorgen zijn over een veilig gebruik', schrijft Schouten.

Nederland ziet mogelijkheden voor veilig gebruik van chloorprofam als herbicide in de teelt van sla, uien en bloembollen. Het vindt dat nader onderzoek naar de effectiviteit van alternatieven nodig is en dat het voorstel van de Europese Commissie daarom nu te ver gaan. Nederland is daarom van plan tegen dat voorstel te stemmen.

Procedure

Er is, gezien eerdere indicatieve stemmingen, vooralsnog geen gekwalificeerde meerderheid voor of tegen het voorstel en dat wordt nu ook niet verwacht. De procedure geeft dan de Europese Commissie de bevoegdheid om zelf een besluit te nemen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer