Geitenstop+ook+in+Noord%2DHolland+van+kracht
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Geitenstop ook in Noord-Holland van kracht

In de provincie Noord-Holland geldt per 12 december 2018 een stop op de groei van het aantal geiten. Eerder nam een aantal andere provincies een soortgelijke maatregel.

Uit landelijk onderzoek van Veehouderij, Gezondheid Omwonenden (VGO) blijkt dat inwoners binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij meer kans hebben op een longontsteking. De oorzaak van dit verhoogde risico is echter niet bekend, daarom wordt verder onderzoek gedaan.

Naar verwachting zijn de resultaten in 2021 bekend. Totdat er meer duidelijkheid is over het verband tussen de toename aan longontstekingen en de aanwezigheid van geitenhouderijen, blijft de Noord-Hollandse geitenstop van kracht.

Dit houdt in dat er voorlopig geen nieuwe geitenboerderijen meer bij mogen komen, ook mogen geitenhouderijen niet meer uitbreiden en is omschakeling naar een geitenhouderij niet mogelijk, zo heeft de provincie besloten.

Toename geiten

Bij gedeputeerde Jaap Bond (landbouw) zijn er de afgelopen weken meerdere signalen binnengekomen dat het aantal geiten in de provincie Noord-Holland dit jaar harder toeneemt dan in de afgelopen jaren.

'Daarnaast kreeg ik vragen van wethouders hoe zij met deze groei moeten omgaan, maar ook met de onrust die ontstaat bij hun inwoners. Ik vind het heel vervelend voor de boeren die hiermee getroffen worden. Wij hebben echter geen andere keuze dan deze tijdelijke maatregel in te voeren.'

Voorbereidingsbesluit

Provinciale Staten hebben op 10 december een zogenaamd voorbereidingsbesluit genomen waardoor de stop per 12 december 2018 van kracht is.

Het voorbereidingsbesluit is zes maanden geldig. In de tussentijd wordt de Provinciale Ruimtelijke Verordening (PRV) aangepast. Hierin staan de spelregels voor ruimtelijke ontwikkelingen binnen Noord-Holland. De PRV bevat onder andere regels ten aanzien van de soort en de grootte van (agrarische) bedrijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer