Duitse+wolven+pakken+ook+veulens
Nieuws
© Pixabay

Duitse wolven pakken ook veulens

Niet alleen roodkapje was de pineut. Vanuit Duitsland komen de laatste jaren regelmatig berichten dat wolven ook veulens verslinden. Dit voorjaar was er zelfs in ons land een melding van een mogelijk door wolven verscheurd veulen, in het Drentse Valthe.

In Duitsland was in de zomer van 2015 al duidelijk dat wolven wel eens een veulen pakten. In een natuurbegrazingsproject in Saksen-Anhalt werd een veulen verwond. Aan de hand van dna-materiaal is aangetoond dat hierbij een wolf de dader was.

• Lees ook: Wolf dreigt provinciaal draaiboek in te halen

Het veulenseizoen daarna zijn in dit 800 hectare grote gebied met konikpaarden en heckrunderen binnen een paar dagen twee veulens doodgebeten en een derde dodelijk verwond. Twee andere veulens werden na te zijn gebeten weer op de been geholpen door een dierenarts. Verder zijn twee veulens verdwenen.

Hoogdrachtige merries

Deze aanvallen waren voor de beheerder van de kudde reden om alle hoogdrachtige merries af te zonderen in een wolvenvrij gebied en ze weer terug te brengen in de kudde wanneer de inmiddels geboren veulens voldoende weerstand konden bieden aan de wolven.

Ook elders uit Duitsland, waar de wolf lijkt te zijn ingeburgerd, komen regelmatig berichten van door wolven verscheurde veulens. Volgens RTV Drenthe was er dit voorjaar mogelijk een veulen doodgebeten door een wolf. Middels het DNA-materiaal kon het faunafonds dit niet bevestigen, omdat het onderzoek naar het roofdier enkel kan bij vers materiaal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  25° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  23° / 12°
  10 %
Meer weer