Roep+om+preventie+wolf+te+betalen
Nieuws
© Twan Wiermans

Roep om preventie wolf te betalen

Verschillende partijen in provincie Overijssel willen dat de overheid grondeigenaren financieel tegemoetkomt bij het nemen van preventieve maatregelen tegen de wolf. Het gaat bijvoorbeeld om de aanleg van afrasteringen.

Dat bleek woensdag tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Gedeputeerde Hester Maij (CDA) gaat dit inbrengen in het Interprovinciaal Overleg (IPO) waarin het definitieve wolvendraaiboek wordt vastgesteld, in december. In dat draaiboek staat beschreven hoe provincies omgaan met de wolf, nu die zich in Nederland vestigt.

PvdA, SP, ChristenUnie, SGP en PVV brachten dit onder de aandacht van de gedeputeerde. 'In Duitsland gebeurt dat in verschillende regio's', weet PvdA-Statenlid Annemieke Wissink. 'Wij zouden het goed vinden om te kijken of dat ook in Overijssel kan.'

Landelijke regeling

ChristenUnie en SP zouden graag zien dat dit een landelijke regeling wordt, maar indien nodig moet provincie Overijssel zelf met mogelijkheden komen.

Gedeputeerde Maij vindt het een goede suggestie, maar waarschuwt tegelijkertijd dat het de verantwoordelijkheid van de grondeigenaar zelf is om preventieve maatregelen te nemen. Als een grondeigenaar dat niet doet, komt hij ook niet in aanmerking voor schadevergoeding.

Zij kreeg ook de boodschap mee om eventuele vervolgschade ruimhartig te vergoeden. Het gaat dan bijvoorbeeld om een extra vergoeding bij een schaap dat drachtig is.

Hoge kosten

Het CDA waarschuwde bij monde van Statenlid Jeroen Piksen dat al deze vergoedingen behoorlijk in de papieren kunnen lopen. 'Willen we echt de rode loper voor de wolf uitrollen en hem totaal zijn gang laten gaan? Het omheinen van een weiland van 200 vierkante meter kost al gauw 2.500 euro. Dus heel Overijssel volzetten met afrasteringen kost miljoenen. Wie gaan die grote bedragen betalen? Voorzichtigheid is wel geboden, maar ook wij zijn voor een goede schaderegeling.'

LTO-bestuurder Dirk Dekker laat in een reactie weten blij te zijn met het pleidooi van de verschillende partijen. 'Maar het blijft ook van de zotte dat het nodig is. Wij blijven tegen de komst van de wolf.' De wolf past volgens hem niet thuis in het Nederlandse cultuurlandschap.

'Maar als de politiek het toch wil, zullen we over moeten gaan op plan B. De vraag blijft alleen: willen we de provincie echt volzetten met 2 meter hoog hekwerk? Het lijkt ons logischer om leefgebieden aan te wijzen voor de wolf en hem niet toe te staan in de hele provincie, met alle gevolgen van dien.'

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 16°
  80 %
 • Zondag
  23° / 15°
  20 %
 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer