Cao-onderhandelingen glastuinbouw in impasse

De onderhandelingen over de nieuwe cao Glastuinbouw zijn maandag in een impasse geraakt, melden LTO Glaskracht Nederland en Plantum.

Cao%2Donderhandelingen+glastuinbouw+in+impasse
© VidiPhoto

De twee werkgeversorganisaties voorzien dat per 1 januari 2019 nog geen nieuwe cao is afgesloten. Zij adviseren daarom hun leden om lopende het onderhandelingstraject op vrijwillige basis per 1 januari 2019 de lonen te verhogen met hetzelfde percentage waarmee het wettelijk minimumloon (WML) op die datum wordt verhoogd. Dit percentage is 1,34. De verhoging van 1,34 procent geldt alleen voor alle loonschalen die niet zijn gekoppeld aan het WML.

In totaliteit, met aanpassing van enkele regelingen, komen de werkgevers tot een loonsverhoging van ruim 5 procent voor de komende twee jaar. Zij vinden dit een reëel bod.

Plusuren

Daarnaast willen LTO Glaskracht en Plantum in de nieuwe cao gehoor geven aan het signaal dat tijdelijke werknemers hun overuren in de week dat zij de uren hebben gemaakt, willen krijgen uitbetaald.

In het huidige model is dit niet mogelijk en is de kans groot dat 'plusuren' in een week gedurende het jaar worden verrekend met 'minuren' in andere weken dat jaar. Het model aanpassen levert een voordeel op voor de tijdelijke werknemers.

Loonbod te laag

De vakbonden vinden de voorgestelde loonsverhoging van twee maal 2,5 procent in dertig maanden te laag. 'Wij willen minimaal 3,5 procent per jaar', zegt Sander Martens, bestuurder Agrarisch Groen bij de FNV. Daarnaast hebben de bonden problemen met de verslechtering van de toeslagen voor onregelmatig werk. Op 11 februari 2019 worden de onderhandeling vervolgd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer