Glastuinders+geven+leerlingen+Oostland+les
Nieuws
© Koen van Wijk

Glastuinders geven leerlingen Oostland les

Leerlingen krijgen sinds maandag op diverse glastuinbouwbedrijven in het Oostland les van de ondernemer. Dat gebeurt als onderdeel van project 'Hybride leren in de Glastuinbouw'.

Het beroepsonderwijs en ondernemers in het Oostland werken daarbij samen aan teeltopleidingen. Bij het leren in een hybride omgeving worden school en praktijk met elkaar verweven. Het startschot van het project werd gegeven door LTO Glaskracht Nederland voorzitter Sjaak van der Tak.

'Hybride opleiden leidt tot win-win situaties voor alle betrokkenen: het onderwijs, de bedrijven, de gemeente en de leerlingen', zegt hij. 'Tevens maken we het op deze manier weer aantrekkelijk om in de praktijk aan de slag te gaan, wat een toegevoegde waarde is op school.'

Twee jaar

Het project wordt gefinancierd door Colland Arbeidsmarkt en de gemeente Lansingerland en loopt van 2018 tot 2020. Diverse scholen uit het Oostland hebben zich aangesloten: Melanchthon Business School (MBS), Lentiz mbo Oostland, Melanchthon Berkroden en Wolfert Lansing. Initiatiefnemer is het samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen en bedrijven in het Oostland.

Verder bestaat er in dit project samenwerking tussen LTO Glaskracht Nederland, VNO-NCW Oostland, gemeenten Lansingerland en Pijnacker/Nootdorp en de glastuinbouwbedrijven waar en door wie de lessen worden gegeven. De onderwijsinspectie wordt gevraagd om advies

Liever praktijkles

Projectleider Cees de Jong, directeur MBS Bleiswijk/Lentiz mbo Oostland, zei tijdens de projectstart dat hybride leren de meest kansrijke vorm van opleiden is op dit moment. 'De innovatie in de bedrijven gaat te snel voor de traditionele manier van opleiden in het beroepsonderwijs. Daarbij wil de jeugd ook steeds liever praktijkles.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 16°
  70 %
Meer weer