LTO+Glaskracht+wordt+nationale+belangenbehartiger+glastuinders
Nieuws
© VidiPhoto

LTO Glaskracht wordt nationale belangenbehartiger glastuinders

LTO Glaskracht Nederland wordt per 1 januari 2019 de nationale belangenbehartiger voor glastuinders in Nederland.

Met ingang van die datum wordt LTO Glaskracht Nederland een organisatie bestaande uit zeven regio's en een aantal sub-regio's. Hierin worden de leden van de vereniging LTO Noord Glaskracht en leden-glastuinbouwondernemers van LLTB en ZLTO verenigd.

De huidige vorm van LTO Noord Glaskracht houdt dan op te bestaan. De lokale, regionale, nationale en sectorale belangenbehartiging, beleidsbeïnvloeding, het aanjagen van innovaties en het stimuleren van kennisuitwisseling tussen glastuinders vindt dan vanuit één ondernemersorganisatie plaats. Dit gebeurt in samenwerking met LTO Noord, LLTB en ZLTO.

Efficiënte inzet

'Met het lidmaatschap van LTO Glaskracht Nederland en de regionale LTO's zijn glastuinders verzekerd van de beste dienstverlening', zeggen de vier partijen. 'Uitgangspunten zijn efficiënte inzet van mensen en middelen, herkenbaarheid van één zelfstandige, onafhankelijke ondernemersorganisatie voor de glastuinbouw en een toekomstgerichte, krachtige belangenbehartiging van, voor en door ondernemers in de glastuinbouw.'

De regionale belangenbehartiging blijft plaatsvinden bij LTO Noord, ZLTO en LLTB. De drie partijen zijn momenteel in gesprek over de verdere uitwerking.

Betrokkenheid en inspraak

De nieuwe opzet van LTO Glaskracht Nederland vergroot de betrokkenheid en inspraak van leden, zegt Ruud Paauwe, directeur van LTO Glaskracht. De glastuindersorganisatie gaat in de nieuwe setting onder leden internetconsultaties houden bij grotere strategische- en beleidszaken, vertelt Paauwe. 'Die raadplegingen vormen een zwaarwegend advies voor besturen en ledenraad en verhogen de zeggenschap van de leden.'

LTO Glaskracht krijgt een nieuwe ledenraad en bestuur, aldus Paauwe. 'In de ledenraad komen vijftien leden waarbij regio's naar areaalinbreng zitting zullen hebben.'

Invulling

Sinds 2014 werkten LTO Noord Glaskracht, ZLTO en LLTB al samen aan de landelijke belangenbehartiging voor de glastuinbouw. Binnen het samenwerkingsverband LTO Glaskracht Nederland gaven deze verenigingen invulling aan sectorale beleidsbeïnvloeding, innovatie en kennisuitwisseling.

Eind 2018 loopt deze samenwerkingsafspraak af. Het bestuur van LTO Glaskracht Nederland besloot daarom eerder dit jaar dat het tijd is voor een nieuwe stap waarbij modernisering van de vereniging en betrokkenheid van de leden glastuinbouwondernemers voorop staat. Dit besluit werd bekrachtigd door de ledenraad.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer