Glas+wil+goede+compensatie+belastingverhoging+gas
Nieuws
© VidiPhoto

Glas wil goede compensatie belastingverhoging gas

De glastuinbouw wil een andere compensatie voor de belastingverhoging op aardgas dan een lagere belasting op elektriciteit. Dat laatste heeft nauwelijks nut voor de glastuinders, zegt LTO Glaskracht Nederland.

De partijen die werken aan het Klimaatakkoord willen dat de belasting op gas de komende twaalf jaar met zo'n 75 procent stijgt. Op deze wijze willen zij het aardgasverbruik in Nederland terugdringen. In de plannen wordt de prijsverhoging van aardgas gecompenseerd met een lagere belasting voor elektriciteit.

Volgens Rob van der Valk, beleidspecialist energie bij LTO Glaskracht Nederland, heeft de belastingverhoging voor aardgas ook gevolgen voor de glastuinbouw ondanks dat er een verlaagde energiebelasting voor de tuinbouw geldt. In de regeling van 2014 is de voorwaarde opgenomen dat de belastingtarieven voor de glastuinbouw procentueel meestijgen of meedalen met het gewone tarief.

Onvoldoende

'Een prijsstijging van het gewone tarief van 0,20 euro per kubieke meter leidt voor de glastuinbouw tot een verhoging van 0,033 euro per kubieke meter in de eerste schijf', geeft Van der Valk als voorbeeld. De consument wordt gecompenseerd met een verlaging van de elektriciteitsbelasting, maar zo'n tegemoetkoming is voor de glastuinbouw niet interessant, aldus de LTO Glaskracht-man. Glastuinbouwbedrijven benutten in verhouding tot aardgas nauwelijks elektriciteit. Zo'n compensatie is dus onvoldoende.

LTO Glaskracht Nederland is daarom van mening dat de tegemoetkoming in de glastuinbouw er anders moet uitzien. De glastuindersorganisatie broedt er nog op hoe het dan wel zou moeten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer