Glastuinders+stemmen+in+met+innovatieprogramma%27s
Nieuws
© VidiPhoto

Glastuinders stemmen in met innovatieprogramma's

De drie innovatieprogramma's Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid krijgen een vervolg.

De ondernemersgroep Kennis in je Kas (KijK) heeft dat deze week geadviseerd. Gestemd is over de wijze van financiering, de hoogte van de heffing, de inhoud van de programma's en de toekomstige aansturing.

Het advies, waaraan de ondernemersgroep KijK de afgelopen twee maanden heeft gewerkt, gaat naar de besturen van LTO Glaskracht Nederland en de afzetorganisaties. Besluitvorming binnen de groep was naar meerderheid via areaal gewogen stemrecht.

De innovatieprogramma's en de heffing zijn bedoeld voor de gespecialiseerde glastuinbouw (8.667 hectare), inclusief aardbeien onder glas, maar exclusief fruit en bomen onder glas, deels broeierij en buitenbloemen. De heffing geldt voor bedrijven boven een half hectare, meldt LTO Glaskracht Nederland.

Verbindend Verklaring

De inning vindt plaats via een Verbindend Verklaring (VV) via de Brancheorganisaties Groenten&Fruit en Sierteelt zodat iedereen meebetaalt. De ondernemersgroep wil geen free riders. De hoogte van de heffing is 350 euro per hectare. In het verleden werd het drievoudige per hectare geheven, zegt een woordvoerder van LTO Glaskracht.

De drie programma's worden aangestuurd door besturen (de nieuw te formeren Programmaraad en de drie ondernemersgroepen Kas als Energiebron, Glastuinbouw Waterproof en Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid) die zijn samengesteld uit betrokken, actieve ondernemers. Het is de bedoeling dat het rooster daarbij een balans geeft tussen continuïteit en vernieuwing. De Programmaraad beslist bij gewogen meerderheid naar areaal. Ondernemersgroepen besluiten bij gewone meerderheid. Deze werkwijze is vastgesteld voor de periode 2019 tot 2022.

Na instemming met het advies door de besturen wordt via de Brancheorganisaties Groenten&Fruit en Sierteelt de aanvraag voor Verbindend Verklaring bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ingediend.

Concurrentiepositie

Voorzitter Sjaak van der Tak zegt tevreden te zijn met het besluit. 'In duidelijk en open overleg met de ondernemers is een goed resultaat bereikt. Het is van groot belang om te blijven innoveren in gewasoverstijgend onderzoek om de concurrentiepositie te behouden.' In de ondernemersgroep zitten vertegenwoordigers van groente- en sierteeltafzetverenigingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  30 %
Meer weer