Gasunie en Glaskracht werken samen aan energietransitie

Gasunie en LTO Glaskracht Nederland hebben deze week een overeenkomst getekend om samen te werken bij de energietransitie in de Nederlandse glastuinbouwsector.

Gasunie+en+Glaskracht+werken+samen+aan+energietransitie
© VidiPhoto

De overeenkomst vormt de basis voor een verkenningstraject naar de mogelijkheden voor gezamenlijke projecten om de klimaatdoelstellingen te helpen realiseren. Hiervoor worden dit najaar verdere mogelijkheden onderzocht op het terrein van CO2-voorziening, warmtenetten, biomassatoepassing, hernieuwbaar gas en waterstof.

De partners willen vanaf 2019 samen projecten ontwikkelen. Ook wordt gezamenlijk inbreng geleverd voor het Klimaatakkoord 2030 dat dit najaar tot stand komt.

Alternatief voor aardgas

'De glastuinbouw heeft een grote opgave en uitdaging om een alternatief te vinden voor aardgas. Door onze expertise en inzet te bundelen kunnen we op meerdere terreinen het verschil maken', zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland.

Hans Coenen, directeur Business Development van Gasunie: 'We werken aan diverse duurzame energie-infrastructuurprojecten die ook ingezet kunnen worden voor een klimaatneutrale glastuinbouw. Plantaardige restproducten kunnen bijvoorbeeld omgezet worden in groen gas, dat op zijn beurt kassen kan verwarmen. Ook voor waterstofinfrastructuur ligt daar een mogelijkheid, evenals voor grootschalige warmtenetten. Daarnaast kan CO2 uit de industrie nuttig hergebruikt worden als voedingsstof voor planten. De uitdaging is om dit alles technisch en economisch te laten werken.'

Ambitie

De glastuinbouw heeft de ambitie om in 2040 een klimaatneutrale sector te zijn. Kassen stoten dan geen CO2 meer uit en maken gebruik van duurzame energiebronnen voor de verwarming en belichting voor de teelt van groenten, bloemen en planten. De ontwikkeling van klimaatneutrale warmte- en CO2-voorzieningen en de beschikking over een infrastructuur om de glastuinbouw van duurzame warmte en CO2 te voorzien, is voor de realisatie van deze ambitie van wezenlijk belang.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer