'Verzilting is geen kans, maar een bedreiging'

Verzilting is echt een bedreiging voor de landbouw en geen kans. Dat zei LTO Noord-regiobestuurder Tineke de Vries woensdagmiddag tijdens een bijeenkomst over boeren en klimaatverandering in Blija.

%27Verzilting+is+geen+kans%2C+maar+een+bedreiging%27
© DIRK HOL

'In het provinciehuis hoor ik ambtenaren nog te vaak zeggen dat we maar met zilte teelten moeten werken. Net alsof dat zo gemakkelijk is', aldus De Vries. Verzilting was het thema tijdens de bijeenkomst, georganiseerd door Sense of Place, waar vertegenwoordigers van Programma naar een Rijke Waddenzee, It Fryske Gea, LTO Noord en agrarisch collectief Waadrâne met elkaar in debat gingen.

Plannen als Holwerd aan Zee noemt De Vries 'prachtig', maar zolang we niet weten wat precies de gevolgen zijn, moeten we er volgens haar niet aan beginnen. 'Zout doet rare dingen met de bodem.'

Meer brakke zones

Klaas Laansma van It Fryske Gea gaf aan dat hij te vaak 'zoet is goed, zout is fout' hoort. 'De angst voor zout is groot. Wij willen geen zout water inlaten, maar meer brakke zones aanleggen, dat is goed voor onder andere de stekelbaars.' Hij kon hiervoor geen steun krijgen van De Vries. Zij vindt dat bij dit soort projecten boeren 'met de gebakken peren' zitten bij problemen.

Laansma vindt het daarom belangrijk dat de natuurorganisatie samen met LTO Noord aan de keukentafel zit. 'De akkerbouwsector is nieuw voor ons. Maar boeren zijn onze belangrijkste partners.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer