Wetterskip-bestuurder wil taskforce Verzilting

Er moet meer onderzoek komen over verzilting zodat betrokken organisaties kunnen inspelen op de gevolgen daarvan. Wetterskip-bestuurder Rein Ferwerda (ChristenUnie) pleit voor een taskforce Verzilting na een discussie deze week in de commissievergadering.

Wetterskip%2Dbestuurder+wil+taskforce+Verzilting
© Archief

De aanleiding voor de discussie is een brief van Tieneke Clevering, fractievoorzitter van Water Natuurlijk Fryslân in de rubriek 'Te gast' in de Leeuwarder Courant. Hierin roept ze op verzilting als kans te zien, ook omdat 'Wetterskip Fryslân 'zware, geldverslindende maatregelen treft om verzilting tegen te gaan'.

Clevering noemt het 'merkwaardig' dat deze kosten door alle inwoners van de provincie worden gedragen, 'aangezien er in wezen sprake is van een ondernemersrisico'.

Sneer

Dit stuit enkele partijen tegen de borst. 'Een sneer richting boeren', vindt Jan van Zanden van geborgd bedrijven, die aangaf de brief 'zeer slecht' te vinden. Ook ChristenUnie-fractievoorzitter Ferwerda is niet te spreken over de brief. 'Wat Natuurlijk Fryslân voorstelt, betekent het faillissement van enkele akkerbouwbedrijven', geeft de-bestuurder aan. Volgens hem is het niet toevallig dat een bedrijf als veredelingsbedrijf HPZC met zijn proefstation midden in het gebied zit.

'Hier ontwikkelen ze aardappelrassen, onder andere zilte aardappelrassen. HZPC is wereldleider in de export van aardappelen, al decennia lang. Deze poters worden in het noordelijke kleigebied verbouwd, akkerbouwers hebben hun bedrijfsvoering daarop aangepast. Daarom moet er meer gebeuren om oplossingen te vinden voor de verziltingproblematiek. Hierbij is meer onderzoek en overleg met alle betrokken partijen nodig. Want verzilting is niet alleen een landbouwkundig probleem, maar een maatschappelijk probleem.'

Nuance

Dagelijks bestuurder Jan van Weperen vindt ook dat enige nuancering op zijn plaats is. 'We hebben 25.000 hectare landbouwgrond liggen, waar infiltratie kan plaatsvinden en waar we doorspoelen. Dat kost slechts een paar euro per hectare.'

Clevering verklaarde dat een excursie op Zilt Proefbedrijf Texel Water Natuurlijk heeft getriggerd om de discussie aan te zwengelen in de bestuursvergaderingen van het Wetterskip. Maar dat het niet de intentie was om met het artikel 'mensen te kwetsen of een hak te zetten'. Ze zegde toe dat de partij er de volgende keer op let om meer nuance in artikelen te brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 8°
  0 %
 • Zondag
  22° / 9°
  0 %
 • Maandag
  22° / 8°
  0 %
Meer weer