Linda+Janssen+nieuwe+voorzitter+POV
Nieuws
© VarkensNET

Linda Janssen nieuwe voorzitter POV

Linda Janssen is tijdens de algemene ledenvergadering in Heteren maandagavond gekozen tot nieuwe voorzitter van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Janssen neemt de hamer over van Ingrid Jansen. Wouter Oude Voshaar en Eric Stiphout zijn eveneens verkozen tot dagelijks bestuurslid van de POV. Tevens werden het jaarwerkplan en de begroting voor 2019 met algehele instemming door de leden goedgekeurd. Daarmee is de POV niet alleen op volle sterkte, maar heeft de organisatie ook het volledige vertrouwen van de leden.

• Lees ook: Linda Janssen-Verriet voorgedragen als voorzitter POV

De nieuwe voorzitter liet weten te willen werken aan waardering en vertrouwen voor de sector, zodat varkenshouders tijd wordt gegund zelf te werken aan verduurzaming. 'Ik vind dat varkenshouders nu in een oneerlijke positie worden geduwd.'

Jaarwerkplan

Ook het Jaarwerkplan en de bijbehorende begroting werden zonder tegenstemmen goedgekeurd door de leden. De POV wil in 2019 inzetten op versterking van de marktpositie door ketensamenwerking en kostenbeheersing. Ook wil de vereniging werken aan een sectorplan Gezonde dieren en een bestendig overheidsbeleid voor ammoniak, geur en fijnstof. Een betrouwbaar en robuust mestbeleid, met mestverwerking en mestverwaarding, krijgt hoge prioriteit.

Landbouwminister Carola Schouten richtte zich tot de vergadering via een videoboodschap. Ze wees op het grote belang van samenwerken, samenwerken aan een duurzame en maatschappelijke geaccepteerde varkenssector, maar ook samenwerken aan een sterke POV. 'De toekomst van varkenshouders gaat mij aan het hart', benadrukte de bewindsvrouw.

Koek eerlijk verdeeld

Ook voorzitter Uri Rosenthal van Coalitie Vitalisering Varkenshouderij draagt de varkenshouders een warm hart toe. 'Voor mij is het een erekwestie geworden dat de koek eerlijker verdeeld wordt. Het kan niet zo zijn dat alle ketenpartijen een goede boterham verdienen, behalve de varkenshouders.'

Rosenthal riep de varkenshouders op nu door te pakken met actieplan Vitalisering varkenshouderij. 'Gezien het huidige maatschappelijke klimaat, krijgen jullie geen betere minister dan Carola Schouten. Bovendien zijn drie van de vier regeringspartijen de sector welgezind. Maak van deze politieke gelegenheid zoveel mogelijk gebruik.'

Kritische noot

Een kritische noot had Rosenthal ook. 'Jullie moeten hard zijn tegen die paar mensen, die het voor de hele sector verpesten.' Hij doelt hiermee op de fraudes met mest. 'Verwijder de rotte appels uit de mand.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer