Serieuze+vorst+vraagt+om+hoger+tempo+bieten+rooien
Nieuws
© Koos van der Spek

Serieuze vorst vraagt om hoger tempo bieten rooien

Van het totale areaal aan suikerbieten zit nog ongeveer 30 procent in de grond. Omdat er volgende week kans is op serieuze vorst, is actie geboden.

Ongeveer 70 procent van de bieten is inmiddels gerooid. Op de noordelijke klei en in Oost- en Zuid-Flevoland is het rooien het verst gevorderd en zit nog maar 20 procent van het areaal in de grond.

• Lees ook: Bietencampagne minimaal een week korter

Op de noordelijke zand-, dal- en veengronden moeten de bietenrooiers nog ruim 40 procent van het bietenareaal rooien. In de overige gebieden zit veelal nog rond de 25 à 35 procent van de bieten in de grond.

Rooiomstandigheden

De afgelopen twee weken is wekelijks zo'n 10 procent van het areaal geoogst. Gezien de mooie rooiomstandigheden mag dit tempo nog wel omhoog, vindt de agrarische dienst van Suiker Unie.

'Bovendien is er volgende week kans op nog meer vorst en dan gaan bieten in de grond bevriezen. Bevroren bieten zijn verloren bieten. Dat geldt niet alleen voor de bieten die nog geoogst moeten worden, maar ook voor bieten aan de hoop', geeft Suiker Unie aan.

Vlotte verwerking

De fabrieken hebben inmiddels 60 procent van de bieten verwerkt. Het einde van de campagne wordt verwacht op 7 januari. De opbrengstprognose voor de gehele campagne is 13,2 ton suiker per hectare (76 ton wortelopbrengst en 17,4 procent suiker). Dat is flink lager dan het 5-jaars gemiddelde van 14,4 ton per hectare.

Het suikergehalte bleef stabiel en was de afgelopen week 17,8 procent. Tot op heden is het gemiddelde gehalte 17,3 procent. Suiker Unie verwacht uiteindelijk gemiddeld op 17,4 procent uit te komen.

De tarra bleef met 8,8 procent nog steeds ruimschoots onder de 10 procent. Het tot-op-heden cijfer is 7 procent tarra.

Weer

 • Dinsdag
  6° / 1°
  40 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  30 %
 • Donderdag
  3° / 0°
  80 %
Meer weer