Bietencampagne+minimaal+een+week+korter
Nieuws
© Dirk Hol

Bietencampagne minimaal een week korter

Vanwege de lagere suikeropbrengsten en de goede verwerkingscijfers van de fabrieken, verwacht Suiker Unie dat de bietencampagne minimaal een week eerder klaar is dan aanvankelijk gepland.

Als einddatum hield de suikerfabrikant rekening met 20 tot 25 januari. Nu zullen waarschijnlijk in de tweede week van januari al de laatste suikerbieten worden verwerkt. Het betekent dat Suiker Unie nu al inloopt op de afnameplanning. Waar dat van toepassing is, worden bietentelers hierover geïnformeerd.

In de eerste maand van de bietencampagne heeft Suiker Unie ongeveer 1,5 miljoen ton suikerbieten verwerkt. De oogstomstandigheden zijn uitstekend met tarracijfers van gemiddeld 6,6 procent.

Groei stagneert

De aanhoudende droogte zorgt er wel voor dat de groei van de suikerbieten stagneert. Nieuw gevormd blad kan daardoor niet optimaal produceren. Om die reden heeft Suiker Unie de oogstprognose opnieuw naar beneden bijgesteld tot gemiddeld 13,5 ton suiker per hectare.

Uit de campagneresultaten blijkt wel dat het suikergehalte de afgelopen week is gestegen met 0,4 procent tot 16,8 procent. Suiker Unie rekent erop dat deze stijging doorzet omdat de nachten relatief koud zijn en omdat er overdag veel zon is.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  80 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  50 %
Meer weer