Suikeropbrengst+door+Suiker+Unie+naar+beneden+bijgesteld
Nieuws
© Koos van der Spek

Suikeropbrengst door Suiker Unie naar beneden bijgesteld

Suiker Unie heeft de gemiddelde opbrengstverwachting naar beneden bijgesteld naar 14 ton suiker per hectare landelijk. Dat is ruim 10 procent lager dan de prognose eind juni voor de droogte.

De tweede campagneweek zit er op en Suiker Unie heeft inmiddels ruim 10 procent van de bieten is verwerkt. Het suikergehalte steeg van 15,9 procent in week 1 naar 16,4 procent in week 2. De regionale verschillen blijven groot. Op Goeree-Overflakkee komt het suikergehalte het laagst uit met 14,7 procent, terwijl dat op de Groninger klei met 18 procent het hoogst scoort.

Met name waar bieten, na de neerslag, nieuw blad hebben gevormd valt het suikergehalte tegen. Waar minder verstoring van de groei is geweest zijn de gehaltes juist hoog. De verschillen in wortelopbrengst tussen percelen zijn zeer groot. De spreiding loopt van minder dan 30 ton per hectare tot meer dan 100 ton per hectare.

De oogstomstandigheden zijn goed. Er zit weinig tarra aan de bieten en dat is een kleine meevaller. De tarra was afgelopen week slechts 5,5 procent. Op de grond liggend blad maakt goed rooiwerk lokaal soms lastig.

Weer

 • Maandag
  15° / 8°
  50 %
 • Dinsdag
  15° / 8°
  50 %
 • Woensdag
  15° / 7°
  50 %
Meer weer