Suikerbietencampagne van start

Suikerbieten worden sinds dinsdag weer naar de fabrieken van Suiker Unie gebracht. De bietencampagne is daarmee begonnen.

Loonbedrijf Breure rooide in Dronten een van de eerste percelen dit seizoen. 'Altijd een spannende tijd. Wat gaan de opbrengsten doen, wat is het suikergehalte, wat doen de prijzen', vraagt Peter Koopmans van de agrarische dienst van Suiker Unie in Zuid- en Oost-Flevoland zich hardop af.

Hij denkt dat de suikerbieten in Flevoland weinig last hebben gehad van de droogte. 'Voor Flevoland verwachten we best wel mooie opbrengsten. De grond hier heeft veel capillaire werking en dat betekent dat de grond in de zomer ook voldoende vocht heeft kunnen geven aan de wortels.'

Eind deze week wordt het suikerpercentage van de eerste bieten bekend. Suiker Unie adviseerde haar telers in het voorjaar van 2019 minder bieten te planten om de bietenoogst voor de campagne van 2019 met 10-15 procent te verminderen. 'Dat is best jammer en dat heeft alles te maken met de prijsvorming. Binnen Europa wordt te veel geproduceerd. We hopen dat het snel anders wordt, want dat is wel heel hard nodig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  30 %
Meer weer