Winst+Nordzucker+daalt+aanzienlijk
Nieuws
© Han Reindsen

Winst Nordzucker daalt aanzienlijk

Nordzucker meldt in de eerste helft van 2018-2019 aanzienlijk dalende bedrijfsresultaten. De daling van de omzet en winst is het gevolg van aanzienlijk lagere verkoopprijzen en verkoopvolumes van suiker.

Nordzucker verwacht dat de verliezen voor het lopende en het volgende boekjaar oplopen. Nordzucker genereert in de eerste zes maanden van het boekjaar 2018-2019 een omzet van 689,6 miljoen euro, 18 procent lager dan de 845,5 miljoen euro vorig jaar. Tegelijkertijd daalde de winst in dezelfde periode van 87,7 miljoen euro van vorig jaar naar 11,6 miljoen euro dit jaar.

• Lees ook: Duitse suikerfabriek Nordzucker verwacht verlies

De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling is een aanzienlijke daling van de verkoopprijzen voor suiker. De Europese suikermarkt heeft sinds de afschaffing van het suikerregime te maken met overproductie. Sindsdien is de suikerprijs volgens de EU-prijsrapportage met meer dan 140 euro ton gedaald.

Wereldmarktprijs

De wereldmarktprijs voor suiker is op het laagste niveau in tien jaar. De belangrijkste redenen voor deze ontwikkeling zijn productieuitbreidingen in India en Thailand. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt in India volgend jaar een aanzienlijk overproductie verwacht, wat de wereldmarktprijs verder onder druk zet. De Indiase suikerproductie wordt in eigen land zwaar gesubsidieerd.

De verwerking van de oogst en de bieten, die bij Nordzucker medio september begon, zal worden gekenmerkt door de gevolgen van het ongewoon droge weer dit jaar. De campagne startte in veel regio's in vergelijking met het voorgaande jaar later. De campagne zal naar verwachting eindigen in januari. Nordzucker verwacht grote regionale verschillen en een gemiddeld lager suikerrendement.

Lage suikerprijzen

In het huidige boekjaar kan een verlies voor de Nordzucker niet langer worden voorkomen vanwege de lage suikerprijzen. Voor het volgende jaar 2019/20 moet een nog groter verlies worden verwacht gezien het verwachte prijsniveau. Het tussentijds verslag voor de eerste zes maanden bestrijkt alle operaties van 1 maart tot 31 augustus 2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer