Stabiele+marktprijzen+zorgen+voor+beter+resultaat+Nordzucker
Nieuws
© Eigen Foto

Stabiele marktprijzen zorgen voor beter resultaat Nordzucker

Nordzucker heeft boekjaar 2017/18 afgesloten met een nettowinst van 118 miljoen euro. Naast besparingen droegen vooral stabiele marktprijzen in de eerste drie kwartalen bij aan het verbeterde resultaat in het afgelopen boekjaar.

De snelle prijsdaling in het laatste kwartaal van het boekjaar 2017/18 heeft al een negatieve invloed gehad op het resultaat voor 2017/18. Het zal volgens de Duitse suikerfabriek leiden tot een aanzienlijke daling van de winst in het huidige boekjaar.

Nordzucker genereerde in het afgelopen boekjaar een geconsolideerde omzet van 1.650 miljoen euro, 3 procent onder het niveau van vorig jaar (1.708 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat bedroeg 154 miljoen euro (vorig jaar 131 miljoen euro), het geconsolideerde nettoresultaat bleef verbeteren met 118 miljoen euro in vergelijking met het jaar ervoor (99 miljoen euro).

Vrije markt

Al met al was, zoals verwacht, de inkomenssituatie in het overgangsjaar van de gereguleerde naar de vrije markt aanzienlijk beter dan in het voorgaande jaar. De jaarlijkse algemene vergadering van Nordzucker AG stelt een dividend van 1,20 euro per aandeel voor (vorig jaar 1,10 euro).

Met het einde van de suikermarktregime vanaf 30 september 2017 zijn de marktomstandigheden aanzienlijk veranderd. Wereldwijde overschotten op de productie van suiker hebben geleid tot een drastische prijsdaling.

Concurrentie en prijsdruk

Het areaal suikerbieten in de EU is aanzienlijk toegenomen en daarmee de suikerproductie. Daardoor nam de concurrentie en prijsdruk verder toe. Het resultaat: de EU-suikerprijzen daalden in het vierde kwartaal snel en volgden de trend op de wereldmarkt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  21° / 13°
  50 %
 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
Meer weer