Duitse+suikerfabriek+Nordzucker+verwacht+verlies
Nieuws
© Han Reindsen

Duitse suikerfabriek Nordzucker verwacht verlies

Nordzucker ziet de resultaten in de eerste helft van 2018/2019 fors dalen. Voor dit boekjaar is een verlies niet langer te vermijden en voor 2019/2020 verwacht de Duitse suikerfabriek een aanzienlijk verlies.

Nordzucker genereerde in de eerste zes maanden van het boekjaar 2018/2019 een omzet van 689,6 miljoen euro. Dit is 18 procent lager dan de 845,5 miljoen euro in dezelfde periode van vorig jaar. Tegelijkertijd boekte het bedrijf een aanzienlijk lagere winst voor deze periode van 11,6 miljoen euro. In dezelfde periode ging het vorig jaar om 87,7 miljoen euro.

• Lees ook: Südzucker ziet winst aanzienlijk dalen

De belangrijkste reden voor de daling van het bedrijfsresultaat is een aanzienlijke daling van de verkoopprijzen voor suiker en lagere verkoopvolumes. De Europese suikermarkt heeft sinds de afschaffing van het suikerregime te maken met overproductie. De suikerprijs is sindsdien met meer dan 140 euro per ton gedaald en bevindt zich op een historisch dieptepunt, zo blijkt uit EU-prijsrapportages.

Speciale effecten

Iets hogere verkoopvolumes voor bijproducten en bio-ethanol, in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, konden de daling van de suikerverkoop slechts licht herstellen. Alleen lagere productiekosten en positieve speciale effecten leidden tot het licht positieve resultaat.

De wereldmarktprijs voor suiker bevindt zich op het laagste niveau in tien jaar. De belangrijkste redenen voor deze ontwikkeling zijn productie-uitbreidingen in India en Thailand. Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt in India volgend jaar een aanzienlijk overproductie verwacht, wat de wereldmarktprijs verder zal onder druk zet. De Indiase suikerproductie wordt in eigen land zwaar gesubsidieerd.

Verwerking bieten

De verwerking van de bieten door Nordzucker, die medio september begon, zal worden gekenmerkt door de gevolgen van het ongewoon droge weer dit jaar. De campagne startte, in vergelijking met het voorgaande jaar, in veel regio's later. De campagne zal naar verwachting eindigen in januari. Nordzucker verwacht dit jaar onder telers grote rendementsverschillen.

De Duitse suikerfabriek gaat uit van een lager dan gemiddeld suikerrendement. ‘In het huidige boekjaar kan een verlies voor Nordzucker niet langer worden voorkomen vanwege de lage suikerprijzen. Voor het volgende jaar moet gezien het verwachte prijsniveau een nog groter verlies worden verwacht.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
Meer weer