Telers+bereiken+akkoord+met+Nordzucker+over+bietenprijs
Nieuws
© Nordzucker

Telers bereiken akkoord met Nordzucker over bietenprijs

Nordzucker en de overkoepelende organisatie van de Noord-Duitse bietentelers (DNZ) zijn de voorwaarden voor de levering van suiker uit het oogstjaar 2018 overeengekomen. De prijzen liggen op een niveau vergelijkbaar met vorig jaar.

De circa 6.000 suikerbietentelers kunnen kiezen tussen drie contractmodellen. Er is een nieuw driejarig contract met een variabele prijs. Daarnaast is er een eenjarig contract met variabele of vaste prijzen. Een driejarig contract tegen een vaste prijs biedt Nordzucker dit jaar niet meer aan.

In vergelijking met het variabele eenjarige contract is het prijsniveau voor het variabele driejarig contract tot 2 euro per ton hoger. Bij een prijs van bijvoorbeeld 450 euro per ton suiker zou de bietenprijs op 33,90 euro per ton liggen.

Prijsniveau

Bij de eenjarige contracten wordt hetzelfde prijsniveau als in 2017 aangeboden. De vaste prijs is 29 euro per ton. Bij het variabele prijsmodel en een hypothetische suikerprijs van 450 euro per ton ligt de bietenprijs op een niveau van 31,90 euro per ton.

Alle prijzen zijn inclusief alle aanvullende diensten en op basis van de vijfjarige Nordzucker gemiddelde voor het suikergehalte van 17,9 procent en een bietenpulpbetaling van 3 euro en een gemiddelde vergoeding voor vroege en late levering van 1,30 euro per ton bieten.

Optimistisch

'Met de onderhandelingen zijn we uitgekomen op een niveau vergelijkbaar met vorig jaar. Wat de prijzen van suikerbieten echt gaan doen, zal de in markt worden beslist. We zijn optimistisch', zegt DNZ-onderhandelaar Hans-Heinrich Philipps namens de telers.

Lars Gorissen van Nordzucker: 'Wij bieden onze bietentelers een contractpakket aan met aantrekkelijke voorwaarden, die rekening houden met de belangen van de boeren en de nieuwe eisen van de markt. Met name het driejarige contract met variabele prijs maakt lange termijnplanning en marktgericht werken mogelijk.'

Ook DNZ-voorzitter Helmut Bleckwenn is tevreden. 'Na het wegvallen van het quotasysteem is een betrouwbare partner bij het vermarkten en vroege contracten steeds belangrijker', zo concludeert hij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer