Nordzucker+verwacht+flinke+winstdaling
Nieuws
© Eigen Foto

Nordzucker verwacht flinke winstdaling

Nordzucker heeft het boekjaar 2017/18 afgesloten met een nettowinst van 118 miljoen euro. De snelle prijsdaling bij suiker overschaduwt de resultaten. In boekjaar 2018/19 wil Nordzucker een verlies voorkomen.

Naast besparingen uit het efficiëntieprogramma hebben met name stabiele marktprijzen in de eerste drie kwartalen bijgedragen aan het verbeterde resultaat. De snelle prijsdaling in het laatste kwartaal van het boekjaar 2017/18 heeft al een negatieve invloed gehad op het resultaat voor 2017/18 en zal leiden tot een aanzienlijke daling van de winst in het huidige boekjaar.

Nordzucker genereerde in het boekjaar 2017/2018 een geconsolideerde omzet van 1.650 miljoen euro. Dit is 3 procent onder het niveau van vorig jaar (1.708 miljoen euro). Het bedrijfsresultaat (EBIT) bedroeg 154 miljoen euro (vorig jaar: 131 miljoen euro), het geconsolideerde nettoresultaat is met 118 miljoen euro beter dan vorig jaar (99 miljoen euro).

Overgangsjaar

Al met al was, zoals verwacht, de inkomenssituatie in het overgangsjaar van de gereguleerde naar de vrije markt aanzienlijk beter dan in het voorgaande jaar. De jaarlijkse algemene vergadering van Nordzucker stelt een dividend van 1,20 euro per aandeel voor (vorig jaar: 1,10 euro).

Met het einde van de suikermarktregime vanaf 30 september 2017 zijn de marktomstandigheden aanzienlijk veranderd. Wereldwijde overschotten hebben geleid tot een drastische prijsdaling. De EU-suikerprijzen volgden de trend op de wereldmarkt en daalden in het vierde kwartaal snel.

Suikeroverschot

Wereldwijd wordt voor 2018/19 een aanzienlijk suikeroverschot en de daaruit voortvloeiende prijsdruk voorspeld. Nordzucker verwacht daarom een aanzienlijke daling van de winst voor het lopende boekjaar en streeft naar het vermijden van verlies.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  32° / 15°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
Meer weer