D%2Dday+voor+brexitdeal+Britse+premier+May
Nieuws
© Europese Commissie

D-day voor brexitdeal Britse premier May

De Britse premier Theresa May verdedigt woensdag binnen haar kabinet de conceptovereenkomst met de EU over het Britse vertrek uit de Europese Unie. Wat de precieze inhoud van de deal is is nog onbekend.

De Europese Commissie heeft nog niet bevestigd dat er een brexitdeal is. Het nieuws is afkomstig van een woordvoerder van premier May. Volgens bronnen in de media is er een akkoord over een tussenoplossing gevonden voor de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek. Het Verenigd Koninkrijk gaat tijdelijk een soort van douane-unie vormen met de EU.

Dit laatste ligt zeer gevoelig bij de harde brexiteers in Groot-Brittannië. Want als onderdeel van de douane-unie zal het land aan veel EU-regels moeten blijven voldoen zonder dat ze nog invloed heeft op het opstellen daarvan.

Standstill

De tijdelijke douane-unie zou tijd moeten winnen voor het VK en de EU om tot een definitief handelsakkoord te komen. Deze tussenoplossing voorkomt dat wanneer het tot een harde brexit komt dat er een complete standstill ontstaat aan de buitengrenzen van het VK.

De 27 EU-ambassadeurs in Brussel komen woensdag ook bijeen om over de stand van zaken te discussiëren en eventuele verdere stappen voor te bereiden. Daarvoor kan een EU-ministerraad in Brussel worden bijeengeroepen, mogelijk aanstaande maandag.

Als de lidstaten grond voor groen licht zien, zal een speciale brexittop van de EU-regeringsleiders plaatsvinden om een akkoord daadwerkelijk af te timmeren. De Britse premier Theresa May zal daarbij aanwezig zijn. De top wordt mogelijk zondag 25 november in Brussel gehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  22° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  23° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 9°
  20 %
Meer weer