Anti%2Dbrexit+geluid+zwelt+aan+in+Groot%2DBrittanni%C3%AB
Nieuws
© ANP

Anti-brexit geluid zwelt aan in Groot-Brittannië

Als de Britten opnieuw mochten stemmen voor of tegen het EU-lidmaatschap zou 54 procent 'voor' stemmen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van de Britse TV-zender Channel 4 onder twintigduizend respondenten.

Volgens de grootste peiling sinds het brexit-referendum van juni 2016 is in de regio's met veel brexit-aanhangers de steun voor een vertrek uit de Europese Unie afgenomen. Onderzoeksbureau Survation zegt dat de uitslag een significante verschuiving van de publieke opinie laat zien.

• Lees ook: Calon: zorg om brexit niet verminderd

De brexit-strategie van de Britse premier Theresa May leidt ook tot toenemende kopzorgen bij het Britse bedrijfsleven. Meer dan zeventig topmanagers vragen in een brief om een tweede referendum waarin de Britten zich mogen uitspreken over de uiteindelijke deal die May aan het sluiten is.

Referendum

De Britse premier heeft zo'n referendum tot nu toe steeds uitgesloten. Haar politieke tegenstander, Labour-leider Jeremy Corbyn, neigt daar wel naar. Hij wil daarmee gehoor geven aan de zevenhonderdduizend demonstranten die twee weken geleden op de been waren in Londen om een tweede referendum te eisen.

Ondertussen gaan er geruchten dat er bijna een akkoord is tussen de Europese Unie en May over het heikele punt van de Ierse grens. In het akkoord zou onder meer afgesproken zijn dat de Britten deel blijven uitmaken van de douane-unie. Voor Nederlandse producenten zou dit goed nieuws betekenen. Als lid van de douane-unie kan de vrije handel met minimale douane-formaliteiten en zonder tarieven doorgang blijven vinden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer