%27Brexit%2Dakkoord+voor+90+procent+geregeld%27
Nieuws
© DIRK HOL

'Brexit-akkoord voor 90 procent geregeld'

Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben over 90 procent van het terugtrekkingsakkoord overeenstemming, maar er is alleen een akkoord als beide partijen het over alles eens zijn. Dat schrijft minister Carola Schouten van LNV in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister benadrukt dat de handelsrelatie tussen de EU en het VK in alle mogelijke Brexit-scenario’s ingrijpend zal veranderen, met meer belemmeringen voor de Nederlandse agro- en foodhandel dan nu het geval is. Dit kan het handelsverkeer van land- en tuinbouwproducten tussen Nederland en het VK ingrijpend beïnvloeden.

Afhankelijk van de afspraken die de EU en het VK met elkaar maken, zullen controleprocedures ingevoerd moeten worden voor de im- en export van dierlijke en plantaardige producten. Om voorbereid te zijn op de toename in het aantal controles heeft het kabinet in het voorjaar van 2018 besloten de capaciteit bij de NVWA en andere landbouwgerelateerde keuringsdiensten (het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB), Naktuinbouw en het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) uit te breiden.

Deze organisaties zijn momenteel bezig met de werving en het opleiden van het benodigde personeel om ook bij een no deal-scenario de taken te kunnen uitvoeren. De verwachting is dat de keuringsdiensten en douane op 30 maart 2019, de dag na de Brexit, nog niet op de benodigde sterkte draaien.

De onderhandelingen over het terugtrekkingsakkoord bevinden zich in een cruciale fase, meldt Schouten. Belangrijke openstaande onderwerpen in de onderhandelingen over het terugtrekkingsakkoord blijven de Iers/Noord-Ierse grenskwestie, de governance van dit akkoord en de bescherming van beschermde oorsprongsbenamingen. Er rest nog beperkte tijd om het hierover eens te worden.

Op 17 oktober komt de Europese Raad opnieuw bijeen om de laatste stand van zaken in de onderhandelingen te bespreken. Alleen bij voldoende voortgang op de openstaande punten wordt besloten tot een extra Europese Raad in november 2018, om het terugtrekkingsakkoord en de daarbij gaande politieke verklaring over het kader van de toekomstige betrekkingen af te ronden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  35° / 23°
  20 %
Meer weer