Tusk somber over deal met Britten

Het scenario dat het Verenigd Koninkrijk volgens voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad uit de Europese Unie (EU) stapt zonder een akkoord over de scheiding en de toekomst is 'waarschijnlijker dan ooit'.

Tusk+somber+over+deal+met+Britten
© Europese Unie

Dat schrijft Tusk in zijn uitnodiging aan de EU-leiders voor de top woensdag en donderdag in Brussel. 'De zaken zijn, zoals het er nu voorstaat, ingewikkelder dan sommigen wellicht hadden verwacht. We moeten hoe dan ook hoopvol en vastbesloten blijven, want beide kanten zijn welwillend. Tegelijk moeten we verantwoordelijk zijn en ons voorbereiden op een 'no-deal'-scenario, dat waarschijnlijker dan ooit is.'

• Lees ook: 'Brexit-akkoord voor 90 procent geregeld'

Woensdagavond komen de leiders van de 27 EU-lidstaten bijeen om te bespreken hoe het verder moet met de onderhandelingen met de Britten. Tusk heeft premier Theresa May, die bij die discussie niet aanwezig mag zijn, uitgenodigd om haar visie op de toestand te geven.

Voorbereidingen

Welke volgende stappen de EU gaat zetten bepalen de leiders op basis van advies van EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. Die brengt de groep woensdag tijdens het werkdiner op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Ook zal de Europese Commissie, die al bezig is met de juridische voorbereidingen voor het geval Londen en Brussel geen overeenkomst kunnen sluiten, toelichten hoe het daarmee staat.

Tusk schrijft dat dit alles de EU niet mag wegleiden van alle inspanningen om de best mogelijke overeenkomst voor allen te bereiken. 'Dat moet onze instelling zijn. Laten we niet opgeven.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer