Ondernemers+hebben+nog+171+dagen+tot+Brexit
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Ondernemers hebben nog 171 dagen tot Brexit

Bijna 80 procent van de Nederlandse ondernemers is nog niet goed voorbereid op Brexit, waarschuwt de Douane. Vooral in de (vlees)veehouderij lopen bedrijven achter.

Met 171 dagen tot Brexit is er één ding vrijwel zeker: op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk (VK) de Europese Unie. Als de EU en de Britten niet tot afspraken komen over een overgangsperiode, lopen ondernemers in de (vlees)veehouderijsector het risico dat zij vanaf 30 maart niet meer kunnen leveren aan klanten in het VK.

Ruim 35.000 ondernemers, vooral mkb'ers, komen door Brexit voor het eerst in aanraking met de Douane door het exporteren uit of importeren naar de EU. Het is belangrijk dat deze bedrijven de benodigde voorbereidingen treffen.

Impact Scan

De Douane roept deze ondernemers op om als eerste stap een EORI-nummer aan te vragen. Daarnaast is het verstandig om de Brexit Impact Scan te doen. 'Waar je als ondernemer nu met een contract en btw-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na Brexit rekening houden met minimaal zeven extra formaliteiten', zegt Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse Douane.

Van Schelven roept ondernemers met klem op zich zo snel mogelijk te melden bij de Douane. 'Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn.'

De webpagina douane.nl/brexit en de Douane flowchart maken stap voor stap inzichtelijk welke douanevoorbereidingen ondernemers moeten treffen op Brexit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer