Calon%3A+zorg+om+brexit+niet+verminderd
Nieuws
© Huisman Media

Calon: zorg om brexit niet verminderd

De Britten zijn minder goed voorbereid op de brexit dan de Nederlanders. Dat concludeert LTO-voorzitter Marc Calon na overleg met vertegenwoordigers uit de politiek en de agrarische sector in Londen.

Calon woonde donderdag in Londen een bijeenkomst bij van Europese boerenorganisaties en Britse parlementariërs en vertegenwoordigers van de Europese Unie. Zij zien de de effecten van de brexit op vier niveaus: de wisselkoers tussen het Britse pond en de euro, operationele zaken, de politieke balans in Europa en de landbouwstandaarden die Groot-Brittannië wil hanteren.

• Lees ook: Vrees voor doemscenario brexit neemt toe

De LTO-voorzitter noemt het contact met de Britse politici waardevol. 'Zij horen nu waar wij tegenaan lopen. We kunnen zo problemen adresseren en op de agenda krijgen.' LTO trekt in deze gesprekken op met Britse boerenorganisatie NFU, waarmee zij op één lijn zit.

Niet vrolijk

Over de operationele zaken is het Calon duidelijk dat dit van Engelse kant nog niet goed is geregeld. 'Ik ben daar niet vrolijk van geworden.' Waar in Nederland wordt gewerkt aan uitbreiding van de keuringscapaciteit en fysieke plekken voor exportinspecties voor vee en plantaardig materiaal, zijn de Britten nog niet zover.

Ook over de toekomstige standaarden bestaat onzekerheid bij boeren. 'Ze willen de standaarden hoog houden, zoals in Europa, maar in de nieuwe Britse landbouwwet is dat niet zo duidelijk vastgelegd.'

Simpeler wereldbeeld

Het probleem zit deels in kennis over de voedselketen, denkt Calon. 'Engelsen hebben wat dat betreft een simpeler wereldbeeld. Ze beseffen niet dat er een internationaal netwerk van productieketens is.'
Tegelijkertijd schreeuwt de Britse eigen voedselvoorziening om antwoorden, vindt de LTO-voorman. 'Zij importeren 60 procent van hun voedsel, dus ze moeten een oplossing zoeken.'

Calon vreest ook voor de Nederlandse sierteeltsector. 'We zijn kwetsbaar. Bloemen die 's avonds naar de veiling worden gebracht, staan de volgende ochtend in Londen in de winkel. Of dat straks ook kan, is nog maar de vraag. Je moet er niet aan denken dat je producten staan te verwelken bij de grens.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer