Consument+nog+niet+klaar+voor+berenvlees
Nieuws
© Twan Wiermans

Consument nog niet klaar voor berenvlees

De marktacceptatie van berenvlees beperkt de overgang naar het niet castreren. Toch worden grote stappen gemaakt, bevestigt voorzitter Annechien ten Have-Mellema van Boars 2018.

In 2012 werd de verklaring van Brussel getekend, waarbij partijen aangaven dat ze ze in 2018 wilden stoppen met castreren. 'Het tempo om te kunnen stoppen met de castratie wordt bepaald door de markt en niet door de wet. Dat staat in de Europese declaratie', aldus Mellema.

België wil dit castratieverbod invoeren. Volgens de Boerenbond is het lastig om de berengeur te detecteren, geen enkel systeem zou 100 procent betrouwbaar zijn. 'Het gaat erom dat de markt vlees van niet gecastreerde varkens accepteert, dat moet de graadmeter zijn om wel of niet te kunnen stoppen met castreren.'

'In Nederland is het geregeld voor de binnenlandse markt. De exportmarkt accepteert nog niet overal berenvlees. Dus is het belangrijk om in te zetten op Europese marktacceptatie', vervolgt Mellema.

Duits verbod onverdoofd

In Duitsland komt er per 1 januari 2019 een verbod op onverdoofd castreren. Voor verdoofd castreren is toezicht van de dierenarts verplicht, terwijl importbiggen wel onverdoofd gecastreerd mogen worden.

Volgens Mellema is het houden van beren als er markt voor is, voor varkenshouders een goede zaak: 'Het geeft minder werk, is beter voor het dier, zorgt voor een betere voederconversie en geeft een snellere groei.'

'Duitse varkenshouders willen dat importbiggen aan dezelfde eisen gaan voldoen als zij. Dus de maatregelen in Duitsland zullen hun effect hebben op de landen die biggen exporteren naar Duitsland. Zo zie je dat de markt toch in beweging is', stelt Mellema.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 7°
  20 %
Meer weer