Consument+wil+beer+met+ballen
Nieuws
© Twan Wiermans

Consument wil beer met ballen

De Europese consument wil een stop op het castreren van biggen. 'De samenleving stelt eisen die niet meer kunnen worden genegeerd', stelt Gé Backus van Connecting Agri and Food.

Maar diezelfde consument heeft daar geen geld voor over. Backus sprak op een bijeenkomst in het Duitse Nortof over de complexe situatie in Europa rond het al dan niet castereren van biggen. De verschillen zijn namelijk groot. In Engeland, Ierland, Spanje en Portugal worden varkens al jaren niet, of maar voor een klein deel, gecastreerd.

In Oost-Europa staat het onderwerp niet op de agenda. In Denemarken, waar non-castratie geen onderdeel is van het welzijnsvleesprogramma, ligt het percentage aangevoerde beren op 5 procent, in Frankrijk op 7 procent.

60 procent in Nederland

In Nederland houdt 60 procent van de beerbiggen zijn ballen. Het gaat om varkens voor de binnenlandse en voor de Britse markt. België wil net als Nederland in 2018 stoppen met castreren maar kiest daarbij voor immunocastratie.

In Duitsland mogen vanaf 2019 geen beren meer onverdoofd worden gecastreerd. Bij onze oosterburen gaan steeds meer supermarkten over op de verkoop van vlees van ongecastreerde varkens. De verwachting is dat in 2019 33 procent van de Duitse zeugenhouders daarvoor kiest, dat 17 procent gaat voor immunocastratie en dat de helft blijft castreren.

Het feit dat de consument geen geld over heeft voor het hogere welzijn van niet-gecastreerde beren, staat het stoppen met castratie in de weg. Algemeen geldt dat dierenwelzijn niet in de top drie van aankoopmotieven staat, geeft Backus aan.

Moeilijk te herkennen

In Nortof wees Backus er ook op dat in veel EU-landen diervriendelijk vlees in de winkel moeilijk is te herkennen. Dat verschilt met de situatie in Nederland waar supermarkten onder het 1 ster Beter Leven keurmerk alleen nog vlees van niet-gecastreerde varkens verkopen.

Backus is al jaren betrokken bij het non-castratiedossier. Voor Nederland trekt hij die kar samen met varkenshouder Annechien ten Have-Mellema die voorzitter is van Boars Heading for 2018. Het Nederlandse standpunt is dat de markt leidend is en de vraag naar berenvlees het aanbod moet sturen.

Een van de struikelblokken daarbij is nog steeds de detectie van berengeur. Het risico daarop maakt dat berenvlees niet overal in de EU geaccepteerd is. Hoge verwachtingen zijn er van een Deens patent dat is aangevraagd op snelle instrumentele detectie aan de slachtlijn.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer