Weer+gronden+van+RVB+in+erfpacht
Nieuws
© Haijo Dodde

Weer gronden van RVB in erfpacht

Het Rijksvastgoedbedrijf gaat vanaf 2019 weer gronden uitgeven in erfpacht. De dienst komt daarmee terug van het beleid om op vrijkomende gronden alleen de kortlopende liberale pachtvorm toe te passen.

Het betreft de gronden die door RVB als niet strategisch zijn aangemerkt. Van strategische gronden verwacht de overheid ze op termijn voor niet-landbouw doeleinden te willen inzetten. Het gaat bijvoorbeeld ook om zonneparken. RVB rekent dan met een termijn van maximaal twintig jaar.

Verder sluit RVB zich aan bij de bodemstrategie van LTO Nederland die inzet meer aandacht voor verbetering van de bodemkwaliteit, borging en controle van de bodemkwaliteit. Daarnaast wil RVB vrijvallende percelen tot 6 hectare zo mogelijk onderhands gaan uitgeven.

Langere termijn

LTO Nederland is tevreden met deze aanpassingen, stelt Alfred Jansen, portefeuillehouder pacht. 'Wij hebben meerdere malen gepleit voor het uitgeven van gronden voor de langere termijn, het pragmatisch omgaan met kleinere percelen en meer aandacht voor de bodemkwaliteit.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer