Deel+domeingrond+gaat+naar+zon%2D+en+windparken
Nieuws
© DEcAB

Deel domeingrond gaat naar zon- en windparken

Het kabinet wil landbouwgrond die in eigendom is van de overheid, gaan inzetten voor de opwekking van duurzame energie. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) heeft gestuurd aan de Tweede Kamer.

Knops kondigt een onderzoek aan naar de vraag 'of een deel van de agrarische gronden, daar waar dat wenselijk is, ingezet kunnen worden voor hernieuwbare energieopwekking'. Het vrijmaken van landbouwgrond voor wind- en zonneparken zou kunnen bijdragen aan de doelstellingen die in het klimaatakkoord van Parijs zijn vastgelegd.

Als voorbeeld geeft de staatssecretaris Flevoland, waar de provincie 1.000 hectare aan zonneparken in het buitengebied wil realiseren. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft ruim een vijfde van de grond in Flevoland in eigendom. Volgens Knops kan een deel daarvan voor het opwekken van zonne-energie worden ingezet.

Zorgvuldige afweging

De staatssecretaris belooft dat hij een zorgvuldige afweging zal maken met het kabinetsbeleid op het gebied van voedselvoorziening. Ook zal worden bekeken of een combinatie mogelijk is met andere maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld op het gebied van de natuurontwikkeling en de waterrobuuste inrichting van het gebied.

In dezelfde Kamerbrief kondigt Knops aan dat het Rijksvastgoedbedrijf een deel van de vrijkomende pachtgrond weer in erfpacht gaat uitgeven. Nu wordt vrijkomende pachtgrond alleen door middel van geliberaliseerde pachtcontracten uitgegeven voor een pachtduur van maximaal zes jaar.

Openbare inschrijving

Als besloten wordt tot uitgifte in erfpacht, gebeurt dat via een openbare inschrijving. De duur van de erfpachtperiode zal minimaal 26 jaar bedragen. 'Hiermee kom ik tegemoet aan de wens vanuit de sector om agrarische gronden langer in gebruik te krijgen ter wille van de agrarische bedrijfszekerheid', aldus staatssecretaris Knops.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  24° / 15°
  60 %
Meer weer